Daca simti ca nu te descurci cu veniturile actuale, nu sta cu mainile in san! Trebuie sa iei cateva decizii, care, cu siguranta, te pot ajuta. Iata o sugestie.
Investeste banii
1. Obtine venit pasiv. Pentru obtinerea unui asemenea venit e nevoie sa ai inspiratie, talent, putin noroc si eventual niste bani de o investitie initiala.
Poti obtine venit pasiv din drepturi de autor, cantand, scriind piese sau, sa zicem, din inchirierea unui apartament. Dupa cum sesizezi, implicarea ta este destul de redusa, de aici si denumirea tipului de venit.
2. Cumpara actiuni si obligatiuni. O sursa de venit care nu e la indemana oricui. Trebuie sa te pricepi si sa fii la curent cu piata! Companiile și guvernele emit obligatiuni pentru a finanta operatiunile lor de zi cu zi sau pentru finantarea unor proiecte specifice.
Atunci cand cumperi obligatiuni oferi sub forma de imprumut o suma de bani emitentului(companie sau guvern), pentru o anumita perioada. In schimb, vei primi o dobanda la imprumut, obtinand banii inapoi, fie la o anumita data (data scadentei obligatiunii), fie la o data ulterioara, stabilita de emitent. De exemplu, daca o obligatiune e evaluata la 100 lei si o dobanda de 7% pe an, valoare sa este de 7 lei.
Puteti cumpara actiuni si obligatiuni in mod individual sau prin intermediul unui fond mutual. Acesta reprezinta o colectie de actiuni, obligatiuni sau echivalente de numerar. Poate reprezenta si o imbinare intre toate trei.
Daca sunteti investitor tanar, fara experienta, ar fi bine sa investiti in depozite. Cresterea potentiala pe termen lung a acestora va depasi riscurile.
Evita sa investiti in aur sau imobiliare. Acestea sunt active instabile si imprevizibile, care pot fi dificil de gestionat.