Ce e meningita si cum se trateaza

Ce e meningita si cum se trateaza

Meningita este o boala grava care presupune o inflamatie a membranelor ce inconjoara creierul si maduva spinarii. Netratata la timp, afectiunea poate duce la deces! Nu e specifica unei varste, putand aparea atat la copii cat si la adulti.

Meningita. Tipuri:

Bacteriana. Este cauzata de diverse tipuri de bacterii. Cele mai comune infectii sunt provocate de meningococ, pneumococ sau Listeria monocytogenes. Infectia poate apare in alta parte a corpului pentru ca apoi sa se raspandeasca la meninge. Practic, bacteriile patrund in sange si migreaza spre maduva spinarii, acolo unde determina meningita bacteriana acuta. Din pacate, meningita bacteriana este cea mai periculoasa forma a acestei boli. In plus, este contagioasa! Se raspnadeste prin tuse sau stranut . Necesita ingrijiri medicale rapide, deoarece in cateva ore provoaca daune iremediabile in zona creierului sau alte zone ale organismului. Netratata repede, aceasta forma de meningita duce la septicemie si apoi la deces!

Virala. E mai frecevnta decat cea bacteriana, dar nu la fel de agresiva! Apare din cauza virusurilor precum enterovirusuri, virusul herpes simplex, virusul urlian (virusul care determina oreion), HIV, virusul West Nile, etc. Se trateaza usor si nu trebuie neglijata. Ea poate crea complicatii in cazul persoanelor cu un sistem imunitar slabit si la bebelusii sub o luna.

Fungica. Vorbim despre o forma mai rara si deloc contagioasa. Se instaleaza ca urmare a unei infectii fungice ce se dezvolta in alta parte a organismului si care se raspandeste catre creier si maduva osoasa. In cele mai multe cazuri, sunt afectate persoanele cu un sistem imunitar foarte slabit, care sufera de cancer sau HIV. E necesar tratamentul cu medicamente antifungice.

Alte tipuri. Acestea pot avea cauze neinfectioase( alergii la medicamente, unele tipuri de cancer sau boli inflamatorii precum sarcoidoza). Nici aceste tipuri de meningite nu sunt contagioase.

Meningita. Simptome copii peste 2 ani si adulti:

- febra mare(38 sau mai mult)

- durere severa de cap;

- gat rigid;

- respiratie accelerata;

- fotofobie(sensibilitate la lumina)

- greata;

- confuzie;

- durere de muschi si de articulatii;

- senzatie de sete;

- lipsa poftei de mancare;

- convulsii.

Meningita. Simptome bebelusi:

- plans excesiv;

- somnolenta continua;

- refuzul mancarii;

- gat rigid;

- umflatura in crestetul capului

Meningita. Factori de risc:

- lipsa vaccinului;

- viata in colectivitati – scoli, gradinite;

- varsta- meningita virala apare , in mare parte, la copiii cu varsta sub cinci ani, in timp ce meningita bacteriana apare mai des la persoanele sub 20 de ani;

- sarcina - femeile insarcinate au un risc de aparitie a meningitei fungice crescut, cauzata de bacteria Listeria monocytogenes. Mai mult, creste si riscul de avort sau de nastere prematura;

- sistem imunitar slabit.

- splina eliminata. Cei care se opereaza de splina suporta un risc crescut de meningita, asa ca ar trebui sa se vaccineze.

Meningita. Complicatii

- slabirea/pierderea auzului;

- leziuni pe creier;

- insuficienta renala;

- probleme locomotorii;

- deces.

Meningita. Tratamentul difera in functie de tipul meningitei:

Bacteriana. Presupune administrarea intravenoasa de antibiotic pentru reducerea riscului de aparitie a complicatiilor. Medicul va recomanda un anumit tip de antibiotic sau o combinatie de antibiotice in functie de bacteria care a cauzat boala. Pentru acest tratament, pacientul va sta internat cel putin o saptamana.

Virala. Nu exista tratament special. Boala trece de la sine, in cateva saptamani, cu odihna, hidratare si medicamente antifebra.

Fungica. Acest tip se trateaza cu medicamente antifungice.
Exista cazuri cand bolnavulului nu i se poate determina cauza exacta a declansarii meningitei. In astfel de situatii, medicul poate recomanda un tratament antiviral sau cu antibiotice pana cand este aflata cauza.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Meningita este o boala infectioasa care consta in inflamarea membranelor protectoare care acopera creierul si maduva spinarii(meninge)....
Citeste prospectul medicamentului Bexsero, vaccin antimeningococic de grupa B (ADNr, componente, adsorbit) si afla pentru ce este...
Embolismul pulmonar este o boala care, netratata, poate duce la deces. Afectiunea presupune blocarea unui cheag de...