Botezul este prima taina la care participa micul crestin. In principiu, botezul are urmatoarele etape:
- pregatirea pentru slujba religioasa, respectiv pentru petrecerea de la restaurant,
- crestinarea copilasului,
- petrecerea propriu-zisa la care parintii si nasii de botez se bucura alaturi de invitati ca bebelusul a intrat in randul crestinilor.
Cunoscand aceste etape esentiale, afla cum sa organizezi un botez perfect.
Pregatirea pentru slujba religioasa implica alegerea trusoului de botez, a lumanarilor, precum si alegerea hainelor pe care le va imbraca copilasul o data ce primeste taina botezului.
Atributiile nasilor. Nasii au datoria sa cumpere trusoul de botez complet, precum si lumanarea pentru slujba religioasa. Conform traditiei, acestia ii vor oferi micutei crestine cercei, iar micutului crestin un lantisor.
La biserica, mai exista obiceiul prin care mama copilului sau nasa prinde in pieptul invitatilor cruciulite, in semn de protectie divina. Pana sa le imparta invitatilor, cruciulitele se pastreaza intr-un cosulet dragut.
Dupa slujba, urmeaza petrecerea propriu-zisa de la restaurant unde este serbat cel mic pentru ca a intrat in randul crestinilor. Pentru a le multumi oaspetilor asa cum se cuvine pentru prezenta lor la eveniment, parintii le pot oferi acestora marturii de botez. In schimb, invitatii vor pune darurile de botez in cufere de dar.
Gama cadourilor pentru invitati este destul de mare, asa ca din lista de marturii prezente pe piata, parintii bebelusului pot opta pentru marturii simbolice (carucior, botosei, biberon), marturii de botez borcanele cu miere, marturii iconite, marturii tratatii dulci, marturii amintire (saculeti din organza, ursuleti, semne de carte, rame foto) etc.
Pentru ca petrecerea sa fie perfecta, parintii pot alege o tema de botez, ursitoare si personaje de basm care vor inveseli atmosfera.