Pentru dulceata de nuci negre se aleg nuci tinere, la inceput de toamna, care sa nu fie uscate sau viermoanoase la mijloc.
Ingrediente:
- 100 nuci tinere,
- ½ kg zahar,
- 4 pahare cu apa,
- zeama de la ½ lamaie,
- vanilie.
Mod de preparare:
1
Se aleg nucile sanatoase si se pun la fiert in apa clocotita, pana se desface coaja.
2
Se scot din apa, se curata, avand grija sa indepartam nervurile.
3
Se pun din nou la fiert, schimband apa de 4-5 ori.
4
Se pune in vasul de dulceata zaharul cu 3 pahare de apa.
5
Se lasa sa fiarba si se ia spuma. Zaharul trebuie sa fiarba repede la foc iute, ca sa nu se caramelizeze. Cand incepe sa se lege, se pun nucile bine scurse de apa, adaugand dupa gust fie vanilie, fie o jumatate de lamaie taiata felii.
6
Daca se pune vanilie, se adauga la ultimele clocote zeama de la o jumatatate de lamaie.
7
Se lasa sa fiarba pana se leaga. Se pune in borcane, care se leaga cu hartie pergament si se fierb 15 minute intr-un vas cu apa.
Dulceata ambalata in borcane inchise ermetic se depoziteaza in camara.