Cum poti deveni mama dupa 40 ani:
- calea naturala - poti ramane insarcinata si dupa 40 ani, daca rezerva de ovule este suficienta. Acest fenomen, difera de la caz la caz. Exemplu: o femeie de 25 ani ar putea, in mod natural, sa aiba o rezerva mai mica de ovule decat o femeie de 45 ani. Sigur, biologic vorbind, numarul ovulelor scade direct proportional cu varsta. De aceea, se recomanda sarcina naturala la varste de pana in 35 ani.
- fertilizarea in vitro - criogenarea ovulelor - este o metoda prin care o femeie sanatoasa poate pune la pastrat ovulele sanatoase(acestea se pot pastra maximum 5 ani). Astfel, copilul se va naste la momentul oportun, chiar daca nu pe cale naturala. Asadar, daca ai, sa zicem, 37 ani, ovulele tale sunt inca sanatoase, dar nu doresti inca sa nasti, poti aplica solutia de mai sus.
- prelevarea ovulelor va dura 10 minute, se va face cu anestezie usoara si vei fi externata la doua, trei ore dupa procedura.
- tratamentele de stimulare ovariana sunt personalizate, nu au efecte adverse pe termen lung si nu cresc riscul de cancer sau al altor boli. Pentru mai multe detalii, abordeaza-ti medicul ginecolog.
Eficienta fertilizarii in vitro:
- fertilizarea in vitro este pusa in practica de aproape 40 de ani. Pana astazi, aproximativ 5 milioane de copii au venit pe lume datorita medicinei reproductive. Performantele acestei proceduri se imbunatatesc permanent si reusesc sa vina in ajutorul celor care vor sa aiba copii chiar si dupa 40 ani.
- nu exista nicio diferenta intre embrionii proaspat obtinuti si cei congelati. Decicriogenerea si decriogenarea sunt metode care nu afecteaza rata de succes a procedurilor, care se situeaza undeva la 80 procente pentru pentru pacientele cu varsta pana in 40 de ani.