Żurek. Ingrediente pentru baza de secara fermentata/maia(se face cu 3 zile inainte):
- 5 linguri de faina de secara integrala.
- 2 cani de apa calduta (filtrata daca se poate).
- 2 catei de usturoi zdrobiti.
- 2 frunze de dafin.
- 3-4 boabe de piper.
- un borcan de 800 ml.
Żurek. Ingrediente pentru supa:
- un litru de apa + 500 ml de supa de legume sau carne.
- 300 g de carnati afumati (tip cabanos sau kielbasa).
- 100 g de bacon (optional).
- o ceapa taiata marunt.
- un morcov taiat cubulete.
- un patrunjel radacina taiat cubulete.
- 2 catei de usturoi zdrobiti.
- o lingurita de maghiran uscat (optional dar autentic).
- sare si piper dupa gust.
- 3 oua fierte tari.
- 2 linguri de smantana (pentru servire).
Żurek. Mod de preparare:
- prepararea bazei fermentate. pune faina de secara in borcan.
- adauga treptat apa calduta, amestecand bine sa nu se faca cocoloase.
- adauga usturoiul, dafinul si piperul.
- acopera borcanul cu tifon sau un capac slabit si lasa-l intr-un loc cald 3-5 zile la fermentat. Amesteca zilnic.
- prepararea supei. Prajeste baconul (daca folosesti) si carnatii taiati rondele. Scoate-i deoparte.
- in aceeasi cratita, caleste ceapa, morcovul si radacina de patrunjel.
- adauga usturoiul zdrobit, apoi pune apa si supa (de legume sau carne).
- adauga frunze de dafin, boabe de piper si fierbe totul 20 de minute.
- adauga baza fermentata de secara, treptat, gustand pana ai aciditatea dorita.
- pune inapoi carnatii si baconul, adauga maghiranul si mai fierbe 10 minute.
- pune cate o jumatate sau un ou fiert in fiecare farfurie.
- toarna supa fierbinte peste.
- adauga putina smantana si piper proaspat.
- serveste cu paine neagra sau in bol de paine.
Spor la treaba si pofta buna!
Citeste si: Retete internationale de Paste: Torta Pasqualina - tarta cu spanac si ricotta