Retete internationale de Paste: Żurek - supa acrisoara de secara cu carnati si ou fiert

Retete internationale de Paste: Żurek - supa acrisoara de secara cu  carnati si ou fiert

Sarbatorile pascale au o traditie culinara bogata in Romania si nu numai. Astazi, iti prezentam o reteta cu origini in Polonia. Ne referim la Żurek, una dintre cele mai gustoase supe traditionale din aceasta tara. E o combinatie rustica si foarte reconfortanta.

Żurek. Ingrediente pentru baza de secara fermentata/maia(se face cu 3 zile inainte):

- 5 linguri de faina de secara integrala.

- 2 cani de apa calduta (filtrata daca se poate).

- 2 catei de usturoi zdrobiti.

- 2 frunze de dafin.

- 3-4 boabe de piper.

- un borcan de 800 ml.

Żurek. Ingrediente pentru supa:

- un litru de apa + 500 ml de supa de legume sau carne.

- 300 g de carnati afumati (tip cabanos sau kielbasa).

- 100 g de bacon (optional).

- o ceapa taiata marunt.

- un morcov taiat cubulete.

- un patrunjel radacina taiat cubulete.

- 2 catei de usturoi zdrobiti.

- o lingurita de maghiran uscat (optional dar autentic).

- sare si piper dupa gust.

- 3 oua fierte tari.

- 2 linguri de smantana (pentru servire).

Żurek. Mod de preparare:

- prepararea bazei fermentate. pune faina de secara in borcan.

- adauga treptat apa calduta, amestecand bine sa nu se faca cocoloase.

- adauga usturoiul, dafinul si piperul.

- acopera borcanul cu tifon sau un capac slabit si lasa-l intr-un loc cald 3-5 zile la fermentat. Amesteca zilnic.

- prepararea supei. Prajeste baconul (daca folosesti) si carnatii taiati rondele. Scoate-i deoparte.

- in aceeasi cratita, caleste ceapa, morcovul si radacina de patrunjel.

- adauga usturoiul zdrobit, apoi pune apa si supa (de legume sau carne).

- adauga frunze de dafin, boabe de piper si fierbe totul 20 de minute.

- adauga baza fermentata de secara, treptat, gustand pana ai aciditatea dorita.

- pune inapoi carnatii si baconul, adauga maghiranul si mai fierbe 10 minute.

- pune cate o jumatate sau un ou fiert in fiecare farfurie.

- toarna supa fierbinte peste.

- adauga putina smantana si piper proaspat.

- serveste cu paine neagra sau in bol de paine.

Spor la treaba si pofta buna!

Citeste si: Retete internationale de Paste: Torta Pasqualina - tarta cu spanac si ricotta

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Sarbatorile pascale au o traditie culinara bogata in Romania si nu numai. Astazi, iti prezentam o reteta...
Ajiaco este o supa traditionala columbiana, preparata in special in Bogota. Este o mancare bogata si cremoasa,...