Iata cateva sfaturi generale in acest sens:
Ai grija de parul tau. Nu exista garantia ca poti preveni caderea parului, mai ales daca in familia ta exista cazuri de alopecie si prin urmare factorii genetici nu pot fi controlati. Cu toate acestea, ingrijirea adecvata a parului , evitarea situatiilor tensionante si alimentatia adecvata sunt cateva metode utile pentru podoaba ta capilara
Ignora uscatorul de par. Nu supune parul frecvent la incalzire constanta si uscare deoarece parul devine fragil si se rupe. Caldura slabeste proteinele din par, indiferent de ce trucuri promitatoare prezinta reclamele publicitare care promoveaza produse cosmetice pentru ingrijirea parului.
Fii naturala. Evita pe cat posibil utilizarea placii de par, a uscatorului de par, fixativele si toate tratamentele chimice care ard parul si deterioreaza permanent foliculii firelor de par. Chiar daca pare iesita din uz, uscarea naturala a parului ud este cea mai indicata alternativa pentru a preveni caderea parului.
Vopseste-ti parul mai rar. Atunci cand vrei sa iti vopsesti parul pentru imbunatatirea aspectului fizic, aminteste-ti ca sanatatea este mai importanta decat frumusetea. Evita vopsirea integrala a firelor de par atunci cand ai cateva fire albe razlete. Nu iti colora parul cu vopsele chimice mai des de 8 saptamani pentru ca substantele din vopsea afecteaza scalpul si firele de par de la radacina si astfel ai toate sansele ca in loc de un look de invidiat sa iti pierzi o parte semnificativa din podoaba capilara.
Atentie la stil! Nu iti agresa parul zilnic folosinf elastice de par, agrafe, clame si alte accesorii de acest gest. De exemplu, cozile de cal stranse, parul impletit in diverse moduri duc la pierderea a zeci de fire de par atunci cand apelezi frecvent la aceeasi coafura. Caderea parului provocata de coafurile prea stramte poarta numele de "alopecie de tractiune" și poate fi prevenita prin simpla evitare a agresarii parului.
Amana perierea parului daca este ud. Evita pieptanarea parului ud, dar daca totusi il perii atunci cand este umed, foloseste un pieptan cu zimti mai rari pentru preveni caderea masiva a parului. De asemenea, evita perierea parului prea des pentru ca acest obicei creste pierderea firelor de par.
Poarta-te frumos cu parul tau. Cand parul tau este uscat, foloseste o perie cu peri moi pentru a descurca firele de par cu blandete.
Sterge parul cu blandete. Evita frecarea energica a parului cu un prosop dupa spalare. Acest lucru poate duce la pierderea abundenta a firelor de par.
Ai grija ce sampon alegi. Spala-ti parul in mod regulat cu un sampon usor, destinat tipului tau de par. Spalarea corecta a parului este un prim pas pentru prevenirea caderii parului deoarece mentine parul si scalpul curat. Daca parul nu se ingrasa, sansele ca firele de par sa se rupa usor este mai mic.
Evita stresul si situatiile conflictuale din viata ta. Incearca sa iti pastrezi calmul pentru ca stresul este strans legat de sanatatea si influenteaza caderea parului.
Stresul poate fi controlat mai usor atunci cand:
- Respecti orele de somn care te ajuta sa iti recuperezi energia dupa o zi obositoare.
- Adopti un stil de viata sanatos practicand regulat exercitii fizice. Activitatea fizica reduce stresul si incurajeaza circulatia, inclusiv pentru scalp.
- Mananci multe fructe si legume crude pentru ca nutrientii mentin corpul si parul sanatos. Include in alimentatie ficat, carne de vita, de porc, peste, frunze verzi, seminte de dovleac, cereale si fasole verde pentru ca orgnaismul sa aiba resursele de fier necesare. Proteinele, vitamina C, acizii grasi Omega 3, vitamina A, biotina si zincul sunt alte elemente necesare pentru sanatatea parului, a scalpului si a intregului organism.
In caz ca la controlul periodic reiese ca iti lipsesc din sange una sau mai multe componente care previn caderea parului, solicita de la medic prescrierea de suplimente pentru a acoperi lipsurile unei diete sarace in nutrienti.
Evita consumul de alimente, dar si obiceiurile alimentare care pot inhiba cresterea parului sau incuraja pierderea parului. Exista unele alimente care grabesc pierderea parului. Urmatoarele lucruri pot afecta parul si duce la pierderea lui, temporar sau chiar permanent, in functie de genele mostenite:
• Evita dietele lichide sarace in calorii. Ele pot cauza epuizarea fizica, produc oboseala si contribuie la caderea parului.
• Evita sa mananci albusul de ou crud. Nu numai ca poate fi purtator de bacterii nocive pentru sanatate, dar albusul de ou crud contine o substanta care previne absorbtia biotinei si favorizeaza caderea parului.
Daca totusi nici una dintre aceste metode nu iti este de ajutor in prevenirea caderii parului, ia in considerarea tratamentele care incetinesc caderea parului sau te ajuta sa iti redobandesti podoaba capilara. Exista medicamente speciale, creme pe baza de steroizi, implanturi de par, tratamente cu laser si alte metode moderne in acest sens.
Descopera cea mai eficienta metoda pentru a minimaliza caderea parului dupa ce ai primit un diagnosic precis despre afectiunea ta. Apoi discuta despre eficacitatea solutiei gasite cu medicul personal si pune in aplicare tratamentul specific de care ai nevoie ca sa te bucuri din nou de un par bogat si stralucitor.