Cum se face recoltarea corecta a probelor de urina

Cum se face recoltarea corecta a probelor de urina

Urina ne ajuta sa eliminam toxinele din organism, dar este si un indicator pentru anumite afectiuni. De aceea analizele sistematice ale urinei te pot ajuta sa te mentii sanatos/oasa. Astazi, iti spunem cum se recolteaza in mod corect probele de urina. Asta pentru ca eficienta rezultatelor sa fie sporita.

Cand se recolteaza probele de urina:

- la prima urina, jetul de mijloc. In caz ca nu este posibil , trebuie ca de la ultima mictiune pana la prelevarea probei sa fi trecut o perioada de 4 ore. Perioada in care nu se mictioneaza este denumita staza urinara;

- in caz de urgenta, recoltarea probei se face pe loc. Primele rezultate nu vor fi la fel de clare ca in cazul probelor de dimineata. In aceasta situatie, pe fisa de recoltare va fi mentionat intervalul de timp scurs de la ultima mictiune pana la recoltarea probei.

- in functie de medicatie. Porba de urina trebuie facuta la o saptamana dupa incheierea unui tratament cu antibiotice. Niciodata pe parcursul unui astfel de tratament. Daca este necesara o urocultura, pacientul va intreurpe tratamentul cu antibiotice, iar la 24 ore I se va preleva proba de urina.

- in functie de alta proba biologica. Recoltarea probei de urina nu se face inainte sau dupa recoltarea unei alte probe biologice (spermocultura, secretie uretrala sau vaginala), decat in situatii speciale.

Cum se recolteaza probele de urina:

- igiena. Pacientul trebuie sa fie curat in zona genitala si pe maini inainte de prelevare. Femeile pot utiliza un dus mobil sau un irigator pentru toaletare. Aparatul genital nu va fi sters cu un prosop sau cu hartie, ci cu comprese sterile, pentru evitarea contaminarii. Femeile pot folosi un tampon steril in timpul prelevarii, daca secretiile vaginale sunt abundente.

- recipientul pentru recoltare trebuie sa fie steril, cu inchidere etansa. Se deschide doar inainte de prelevare, fara a fi atinsa partea interioara a acestuia sau capacul! Recipientele pentru sumar de urina/urocultura se gasesc in orice farmacie sau in orice unitate medicala.

- cazuri speciale. In ceea ce-i priveste pe bebelusi, probele se recolteaza in pungi sterile, special concepute pentru analizele de urina.

- cantitatea necesara. Pentru o recolatare corecta sunt necesare circa 20 ml de urina(jetul mijlociu, fara intreruperea fluxului). Nu atinge zona genitala in timpul prelevarii! Proba va fi dusa in laborator(daca este obtinuta acasa) in maximum 2 ore de la prelevare. Daca nu se poate, proba poate fi pastrata timp de 8 ore la o temperatura de 2- 8 grade Celsius sau cel mult 24 de ore, la o temperatura de 4 grade Celsius.

Citeste si: Cum se face sumarul de urina

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ingrasamantul ajuta plantele sa devina mai puternice, mai mari si mai sanatoase. Exista multe modalitati de a...
O persoana sanatoasa poate urina de 4-10 ori pe zi, desi aceasta nevoie fiziologica depinde de multi...
Acidul uric este un compus heterociclic de carbon, azot, oxigen si hidrogen cu formula C₅H₄N₄O₃. Acidul uric...