Carenta de fier atrage dupa sine o serie de consecinte negative. Printre cele mai frecvente sunt oboseala, durerile de cap si incapacitatea de concentrare.
Fie ca lipsa de fier este cauzata de anemia feripiva sau de alte afectiune, cert este ca in cel putin 50% dintre cazuri, deficitul de fier cauzeaza oboseala si proasta dispozitie.
In acest sens, medicii recomanda suplimentarea dietei zilnice cu alimente bogate in fier si, in caz de nevoie, cu alte suplimente alimentare.
Printre cele mai importante surse de fier de care este bine sa stii se numara:
- spanacul,
- carnea rosie,
- pestele si fructele de mare,
- galbenusul de ou,
- ficatul,
- broccoli,
- painea alba prajita,
- condimentele (chimen, oregano, foi de dafin, busuioc, rozmarin, curry, piper negru)
- porumbul.
Tinand cont de aceasta lista, dar si de faptul ca fierul se absoarbe corect din alimente cu ajutorul vitaminei C, incearca sa combini alimentele recomandate anterior cu fructele si legumele bogate in vitamina C, iar oboseala, anxietatea si lipsa de concentrare se vor diminua treptat.