Una dintre cele mai comune afectiuni la trecerea dintre iarna si primavara este astenia. Vorbim despre o stare de oboseala intensa si prelungita, insotita de o slabiciune fizica si/sau de scaderea capacitatii de lucru intelectual.
Trecerea brusca de la temperaturi sub 0 grade la temperaturi de peste 10 grade solicita organismul, care se adapteaza rapid la schimbarile climaterice. Pentru a ajuta corpul sa treaca peste acest moment, e necesar sa ii oferi nutrienti si vitamine. Iar acestea pot fi obtinute printr-o alimentatie echilibrata. Sportul si odihna nu trebuie nici ele neglijate pentru a readuce echilibrul in organism.
Alimentatie echilibrata. Consumul de legume verzi care apar odata cu sezonul de primavara completeaza necesarul de vitamina C. Urzicile, stevia, ceapa verde, loboda, usturoiul verde, leurda, mararul sunt legume si verdeturi cu un aport ridicat de vitamina C. Sunt, de asemenea, mineralizante, hipocalorice si rehidratante.
Berea este singura bautura alcoolica care contine vitamine de tip B prefum niacina (B3), riboflavina (B2), piridoxina (B6) si acidul folic (B9). Practic, vitaminele de tip B prezente in bere pot oferi o protectie suplimentara impotriva bolilor cardiovasculare.
Un consum echilibrat de bere inseamna o cantitate de 660 ml/zi pentru barbati si 330 ml/zi pentru femei, cu o concentratie alcoolica de maximum 5%.
Exercitiile fizice. Serotonina(hormonul fericirii)si endorfina sunt foarte importante pentru sanatate, mai ales in perioada asteniilor de primavara. Acestea sunt stimulate prin practicarea diferitelor sporturi(fotbal, tenis, volei, sala etc).
Odihna. Celulele din organism se refac complet, daca dormi aproximativ 8 ore/noapte. In urma eforturilor corpului de a se adapta la noile conditii, o odihna corespunzatoare asigura recapatarea energiei. La randul sau, berea, chiar si cea fara alcool, contine substante provenite din hamei care asigura un somn odihnitor.