Un aluat de placinta simplu, fara unt, lapte sau ou poate fi preparat in casa in doar cateva minute.
Coca obtinuta este mai consistenta si mai elastica fata de foietajele din comert care sunt foarte fragile.
Ingrediente:
- 500 grame faina,
- 3 linguri de ulei,
- o lingurita de sare,
- o ceasca apa calda.
Mod de preparare:
##STEP##
Se cerne faina pe masa de aluat. Se face loc la mijloc, se pune uleiul, sarea si o ceasca de apa calda. ##END STEP##
##STEP##
Se amesteca intai cu lingura, iar cand incepe aluatul sa se prinda, se framanta cu mana. ##END STEP##
##STEP##
Se face un aluat potrivit, mai mult moale, adaugand cate putina apa calda daca mai trebuie. ##END STEP##
##STEP##
Dupa ce a fost bine framantat si batut de masa, se lasa 10 minute la un loc cald (dar nu umed), acoperit cu un servet tot cald (sau cu o cratita Incalzita). ##END STEP##
##STEP##
Se intinde apoi o foaie cu vergeaua, se acopera cu un servet si se lasa sa stea un sfert de ora. ##END STEP##
##STEP##
Pe masa de bucatarie se pune o fata de masa curata, se presara faina, se pune foaia de aluat deasupra si cu multa rabdare se intinde de jur imprejur cu grija sa nu se rupa, pana ce marginile aluatului trec de marginea mesei, iar foaia s-a facut subtire ca o foita de tigara. ##END STEP##
##STEP##
Marginea ramasa groasa imprejur se rupe, iar restul se lasa sa se usuce cateva minute, apoi i se da intrebuintarea dorita. ##END STEP##
Mod de folosire:
Aluatul de placinta poate fi intins pentru a acoperi tava de cuptor sau poate fi rulat. Acesta se foloseste la prepararea placintei cu branza, cu mere, cu dovleac, cu carne sau cu alte umpluturi.