Cum sa faci Khobz, painea marocana

Obisnuiesti sa faci paine acasa? Daca da, azi avem o reteta aparte pentru tine. Ne referim la Khobz, adica painea traditionala marocana. Este un tip de paine rotunda, usor crocanta la exterior si pufoasa la interior. Se coace, de obicei, in cuptor si se serveste alaturi de tajine, supe sau diverse mancaruri cu specific marocan.

Khobz. Ingrediente:

- 500 g de faina alba;

- 150 g de faina de gris fin (optional, pentru o textura mai rustica);

- 10 g de sare;

- 10 g de zahar;

- 7 g de drojdie uscata (sau 20 g drojdie proaspata);

- 300 ml de apa calduta;

- 2 linguri de ulei de masline;

- o lingurita de seminte de susan sau chimen (optional, pentru decor).

Khobz. Mod de preparare:

- dizolva drojdia, intr-un castron mic, in putina apa calduta si adauga zaharul.

- lasa drojdia sa stea circa 10 minute, pana face spuma.

- intr-un castron mare, amesteca faina alba cu faina de gris si sarea.

- toarna drojdia activata si incepe sa framanti adaugand treptat apa calduta.

- odata ce aluatul incepe sa se formeze, adauga uleiul de masline si framanta bine timp de 10-15 minute, pana devine elastic si nelipicios.

- accopera aluatul cu un prosop curat si lasa-l la dospit intr-un loc caldut timp de o ora sau pana isi dubleaza volumul.

- imparte aluatul in doua bucati egale si formeaza doua turte rotunde, de aproximativ 2 cm grosime.

- pune turtele pe o tava tapetata cu hartie de copt si presara deasupra seminte de susan sau chimen, daca doresti.

- acopera turtele cu un prosop si lasa-le sa mai creasca o jumatate de ora.

- preincalzeste cuptorul la 220 grade Celsius.

- coace painea cam 25 de minute, pana devine aurie si suna a gol cand o lovesti usor pe fund.

- lasa painea la racit pe un gratar inainte de servire.

- daca vrei o paine cu o crusta mai crocanta, stropeste-o cu putina apa inainte de coacere.

- daca doresti o paine mai moale, foloseste doar faina alba si unge painea cu unt topit dupa coacere.

Citeste si: Cum sa faci paine Keto. Cele mai tari retete