Zacusca cu fasole poate fi preparata in 3 moduri. Complexitatea acestor retete este medie. Timpul de preparare - intre 2 si 5 ore, in functie de cantitatea pe care doresti sa o prepari.
Reteta 1. Ingrediente:
- 2 kilograme de fasole uscata;
- 3 kilograme de gogosari rosii;
- un kilogram de bulion de rosii(preferabil, de casa);
- un kilogram de ceapa;
- un litru de ulei de floarea soarelui;
- 2 foi de dafin;
- cimbru;
- ienibahar;
- boia de ardei iute/ dulce.
Reteta 1. Mod de preparare:
- lasa fasolea la inmuiat seara;
- a doua zi, fierbe fasolea foarte bine;
- scurge fasolea si las-o sa se raceasca;
- da fasolea prin robot/masina de tocat;
- pune fasolea separat intr-un vas;
- coace gogosarii, curata-i, apoi da-i prin robot/masina;
- taie ceapa marunt si fierbe-o in clocote cu putina apa;
- scurge ceapa si caleste-o;
- adauga gogosarii peste ceapa si lasa amestecul la foc mic pentru jumatate de ora;
- adauga fasolea,condimentele, bulionul si restul de ulei si lasa amestecul pe foc pana cand uleiul iese la suprafata.
- adauga sare dupa gust si da zacusca jos de pe foc.
- pune zacusca in borcane cu capace ermetice, ori dupa ce s-a racit putin, ori imediat, punand un varf de cutit sub fiecare borcan pentru a nu plesni.
- pastreaza zacusca in camara/beci.
Reteta 2. Ingrediente:
- 2 kilograme de ceapa;
- 1,5 kilograme de gogosari;
- 2 kilograme de rosii(daca ai de gradina, ar fi de preferat);
- 600 grame de morcov;
- un kilogram de fasole boabe;
- un litru de ulei;
- 5 foi de dafin;
- o lingura de cimbru uscat;
- piper;
- sare.
Reteta 2. Mod de preparare:
- fierbea fasolea in trei ape, fara sare, alaturi de o ceapa curatata(la primul clococot).
- ultima apa se pastreaza;
- curata morcovii si da-i pe razatoarea mare;
- curata ceapa si gogosarii(sa nu ramana seminte);
- taie ceapa si gogosarii cubulete;
- toaca rosiile cu tot cu coaja, apoi strecoara-le de samburi;
- incinge uleiul intr-o oala mare(10- 12 litri);
- adauga ceapa si morcovul in ulei si soteaza pana cand ceapa incepe sa devina sticloasa;
- adauga gogosarii, iar atunci cand amestecul e moale, se stinge cu suc de rosii;
- lasa amestecul la foc mic pentru 30 minute;
- adauga boabele de fasole, cimbrul, foile de dafin, sarea si piperul.
- fierbe amestecul pana cand fasolea se inmoaie si uleiul se ridica.
- toarna zacusca in borcane uscate si incalzite.
- ermetizeaza bine borcanele(cu celfoan sub capac) si inveleste-le cu paturi/prosoape.
- pastreaza zacusca in camara/beci.
Reteta 3. Ingrediente:
- 250 de grame de fasole;
- 2 cepe mari;
- un kilogram si jumatate de ardei capia;
- 2 linguri de bulion(de casa, preferabil);
- 50 mililitri de ulei;
- foi de dafin;
- sare;
- piper;
- cimbru;
- boia.
Reteta 3. Mod de preparare:
- fierbe fasolea in apa cu sare;
- adauga, intre timp, morcovul si o ceapa tocata marunt;
- apa va scadea, asa ca poti adauga apa si lasa pe foc pana cand fasolea va fi fiarta bine;
- ia compozitia de pe foc;
- pune ardeii la copt, dupa care curata-i si taie-i fasii;
- curata si toaca marunt si cea dea doua ceapa si caleste-o in ulei incins pana cand devine translucida;
- adauga fasolea si ardeiul si completeaza cu apa, in care vei pune cateva foi de dafin;
- lasa amestecul sa fiarba la foc mic;
- adauga bulionul, cand apa incepe sa scada;
- condimenteaza compozitia obtinuta, cu sare, piper, cimbru si boia, dupa gust, apoi mai da amerstecul o data in clocot;
- lasa zacusca sa se raceasca putin si apoi punea-o in borcane cu capace ermetice.- pastreaza zacusca in camara/beci.