Zacusca! O gustare pe care orice roman o adora. Cati stiu sa o prepare, insa? Multi, cel mai probabil...Daca nu te afli printre cei multi, dar doresti sa faci o zacusca de vinete clasica, la tine acasa, noteaza reteta pe care ti-am pregatit-o!
Ingrediente:
- 3 kilograme de vinete;
- un kilogram de ardei kapia;
- un kilogram de gogosari;
- 2 kilograme de ceapa( alba, daca ai posibilitatea. Nu folosi ceapa de apa!)
- 3 litri de bulion de rosii(ideal, de casa);
- 500 mililitri de ulei de foarea soarelui;
- 3 linguri de sare(mai putina, pentru cei care nu pot sau nu vor sa manance sarat).
Mod de preparare:
- coace vinetele(pe tabla, in tigaie, pe foc sau la cuptor);
- curata vinetele si scurge-le;
- procedeaza la fel si cu ardeii. Dupa coacere, pune-i intr-un vas, presara sare si lasa-i cu capac pentru a se produce condens. Astfel, vei putea sa ii cureti cu usurinta de pielite;
- pune bulionul la frigider. Daca nu aiu bulion, teeci prin robot 3 kilograme de rosii. Pune sucul la rece. Il vei folosi la zacusca;
- toaca marunt ceapa cu ajutorul unui robot de bucatarie/masina de tocat carne;
- incinge uleiul intr-un ceaun mare(ideal ar fi sa faci asta la foc cu lemne in curte);
- adauga ceapa;
- amesteca bine ceapa pana se caleste(culoare aurie);
- adauga bulionul si mai amestaca inca un sfert de ora;
- cat bulionul fierbe alaturi de ceapa si ulei, toaca vinetele si ardeii prin robot;
- intr-un alt ceaun mai mic/tigaie adanca ttoarna putin ulei, vinetele, ardeii si lasa amestecul sa se caleasca circa 15 minute impreuna;
- toarna amestecul de vinete in ceaunul cu ceapa si bulion;
- amesteca bine si cand incepe sa clocoteasca da focul mic(baga lemne mai putine) si lasa inca 3 ore la fiert;
- nu uita sa amesteci din cand in cand, pentru ca amestecul sa nu lipeasca!
Spor la treaba si pofta buna!