Cu ajutorul acestor date, cei care vor sa ii insele pe posesorii originali ai cardurilor creeaza alte carduri cu care golesc de bani cardurile originale. Din nefericire, metoda nu poate fi sesizata de catre victime atunci cand acestea isi introduc cardul in bancomat.
Chiar si meniul bancomatului poate fi identic cu unul original. Utilizatorul selecteaza limba folosita, introduce codul de securitate, iar apoi alege sa scoata bani din bancomat. In acel moment, pe ecran ii apare mesajul ca tranzactia nu poate avea loc din motive tehnice. Intre timp datele privind contul si codul de securitate ale cardului au fost copiate si memorate. Fara sa cunoasca pericolul, utilizatorul isi recupereaza cardul din bancomat si pleaca in cautarea unui alt bancomat. Escrocii au obtinut toate datele necesare, iar acum pot clona cardul si pot goli contul utilizatorului.
Recomandarile Politiei pentru a evita frauda la bancomat:
- daca ti se blocheaza cardul in bancomat, nu cere si nu permite ajutorul nimanui si, mai ales, nu spune nimanui PIN-ul!
- nu lasa la vedere chitante, facturi sau alte documente care contin informatii despre cardul tau bancar! Anunta banca, daca it schimbi datele personale (adresa, numar de telefon etc.).
- inainte de a efectua orice operatiune de extragere de numerar, trage usor de tastatura bancomatului. Daca aceasta este falsa, se desprinde.
- un alt indiciu asupra falsitatii tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Daca este originala, tasta 5 prezinta o usoara denivelare, in timp ce pe tastatura falsa este perfect neteda.
- nu accepta ca altcineva sa stea aproape de tine atunci cand introduci PIN-ul! Acopera tastatura cu mana in momentul formarii codului PIN si verifica autenticitatea fantei in care se introduce cardul bancar.