Borsul natural, preparat in casa este mult mai indicat pentru acrirea ciorbelor comparativ cu sarea de lamaie sau borsul cumparat din comert.
Cum se obtine borsul?
Ustensile necesare:
- un butoi cu capacitatea de 8-10 litri sau borcan mare de sticla.
Mod de preparare:
##STEP##
Vasul se umple pe un sfert cu tarate de grau, amestecate cu o mana buna de malai. ##END STEP##
##STEP##
Acestea se umezesc bine cu apa rece, apoi se toarna peste ele apa clocotita, atat cat sa se umple putina cam pe trei sferturi. ##END STEP##
##STEP##
Se amesteca bine cu un facalet si, dupa ce s-a racorit, se adauga circa 1/2 kg huste (tarata inacrita de la bors, care se poate cumpara daca nu s-a pastrat). ##END STEP##
##STEP##
In lipsa de huste, se umezeste la inceput tarata cu bors in loc de apa. ##END STEP##
##STEP##
Se poate adauga si o creanga de visin. Se amesteca totul bine, se acopera cu o carpa curata si se lasa sa stea la loc cald, de obicei in bucatarie langa foc. ##END STEP##
##STEP##
Dupa 24 de ore, borsul este gata. Inainte de intrebuintare se strecoara. ##END STEP##
Borsul de casa se foloseste la acrirea borsurilor si ciorbelor de carne si legume.