O varianta a compotului de prune este chisalita de prune. Aceasta reteta este specifica zonei Moldovei, dar si altor sate din Romania.
Pentru cei care nu stiu, chisalita de prune are o consistenta mai groasa in comparatie cu compotul clasic din prune si se poate prepara si din corcoduse.
Ingrediente reteta chisalita de prune:
- 750 g prune,
- 150 g zahar
- apa cat sa cuprinda prunele
Mod de preparare. chisalita de prune:
##STEP##
Se aleg prune bine coapte, se spala, se scot samburii si se pun la fiert intr-o cratita cu apa. ##END STEP##
##STEP##
Se tin sa fiarba la foc mic, pana se inmoaie prunele. Spre finalul procesului termic, dupa aproximativ o jumatate de ora, se adauga zaharul. ##END STEP##
##STEP##
Chisalita se mai lasa pe foc sa dea cateva clocote, cat sa se topeasca zaharul. ##END STEP##
La aceasta reteta, in Oltenia se adauga si putina faina pentru ingrosare.
Mod de servire si pastrare:
Chisalita de prune se poate consuma imediat dupa racire, iar daca doriti, umpleti cateva borcane de sticla cu compotul obtinut din prune si depozitati-le in camara pentru iarna.