Plamanul nu da semne evidente de boala. Nu doare si nici nu doboara bolnavul la pat. In schimb, exista alte simptome mai putin clare, dar de luat in seama, care pot indica faptul ca plamanii sunt in suferinta. Iata cele mai frecvente simptome ale plamanului nesanatos.
1. Dureri de spate si de umeri. Desi e un simptom rar, durerea de spate si de umeri poate indica inclusiv prezenta cancerului pulmonar. Descoperita in stadiu incipient, aceasta boala se poate trata cu usurinta si chiar vindeca! Daca ai astfel de dureri pe o perioada mai lunga, mergi la medic!
2. Tuse. Tusea poate insemna o raceala banala sau poate fi un simptom al unei boli cronice. Asadar, e foarte important sa faci distinctia intre tipurile de tuse. Tusea acuta si subacuta ar putea fi semne ale cancerului de plamani, mai ales daca e combinata cu alte simptome precum sangerarile!
3. Dificultati de respiratie – lipsa respiratiei. Incapacitatea de a respira, chiar si pentru cateva secunde, este cauzata adesea de afectiuni cardiace sau pulmonare, cum ar fi astmul ori alergiile. Daca te confrunti cu asa ceva, incearca sa parasesti mediul poluant in care traiesti. Poe scurt, da orasul pe o zona rurala, cu aer curat, macar pentru o perioada de cateva luni! Nu uita de exercitiile fizice si ia legatura cu medicul cat mai rapid!
4. Icter. De multe ori, icterul poate fi provocat de cancerul pulmonar! Aceasta afectiune hepatica se manifesta prin piele si ochi de culoare galbena! Cand se acutizeaza boala, nuanta de galben se inchide atat la nivelul pielii, cat si la cel al ochilor!
5. Lipsa de energie. Oboseala e fireasca pentru orice om activ. Cand, insa, nu poti dormi, esti peste masura de stresat, tusea nu te lasa si nici nu mai ai pofta de mancare, e foarte posibil ca plamanii tai sa fie bolnavi!
Cum sa pastrezi plamanii sanatosi. Din pacate, nu exista metode rapide de curatare a plamanilor, asa cum sustin multe site-uri de profil. Eliminarea toxinelor din si de pe plamani necesita timp. Evident, cel mai indicat ar fi sa nu torturezi plamanul cu tot felul de activitati nocive precum fumatul sau alimentatia junk:
- nu fuma;
- lasa-te de fumat;
- mananca alimente bogate in antioxidanti;
- consuma rar spre deloc alimente de tip junk-food(fast-food);
- fa exercitii fizice regulat. Inclusiv astmaticii pot sa faca sport, dupa un program bine stabilit de medic;
- asigura curatenia casei. Chiar daca astmul nu are inca o cauza clara, se stie faptul ca acarienii de praf si alti germeni care traiesc in praf pot agrava aceasta boala. Fa curat cat mai des si foloseste profuse de curatare cat mai naturale!