Chftelele marinate se obtin din carne tocata de vaca, porc si de miel.
Ingrediente:
- 750 g carne macra,
- o ceapa miilocie,
- o felie de paine,
- un morcov,
- un cartof,
- un ou (sau o ligura de faina),
- sare, piper,
- verdeata tocata,
- 2 Iinguri de pesmet,
- 100 g untura.
Pentru sos:
- 500 grame rosii,
- o lingura untura,
- o lingurita faina,
- o lingura otet,
- o bucatica de zahar,
- sare,
- 2 foi de dafin,
- 10 boabe de piper.
Mod de preparare:
##STEP##
Se da prin masina de tocat carne macra mai grasuta. ##END STEP##
In cazul cand carnea nu este de loc grasa, se adauga, cand se toaca prin masina, o lingura buna de jumari ramase de la topitul unturii. ##END STEP##
##STEP##
O data cu carnea, se da prin masina si o ceapa tocata, prajita in putina untura, iar la sfirsit miezul de la o felie de paine groasa cat doua degete, muiata in apa si stoarsa. ##END STEP##
##STEP##
Este bine ca tocatura sa fie data inca o data prin masina. ##END STEP##
##STEP##
Pentru ca parjoalele sa fie mai fragede si mai pufoase, se pot adauga un morcov si un cartof, curatiti si dati prin masina odata cu carnea. ##END STEP##
##STEP##
Se adauga un ou care poate fi inlocuit la nevoie cu o lingura de faina, apoi sare, un praf de piper, putin patrunjel sau marar tocat fin. ##END STEP##
##STEP##
Se amesteca cu o lingura de lemn. Se formeaza chiftele rotunde care se dau prin faina si se prajesc in untura. Se asaza intr-o cratita. ##END STEP##
##STEP##
Se face un sos de rosii in care se adauga otetul, foile de dafin si piper. ##END STEP##
##STEP##
Se spala cateva rosii frumoase, se rup bucati si se pun sa fiarba; se trec prin sita, se adauga sarea, zaharul, untul si frunza de telina. ##END STEP##
##STEP##
Se lasa sa mai fiarba pana se ingroasa cat trebuie. Inainte de a se servi, se scoate frunza de telina. ##END STEP##
##STEP##
Se toarna deasupra chiftelelor si se lasa sa dea cateva clocote la foc mic. Se tin calde la cuptor. ##END STEP##
Mod de servire:
Chiftelele marinate se pot servi cu pireu de cartofi si salata verde.