Ciulama de vitel

Ciulamaua de vitel se obtine din zeama de carne, bucati de vitel si sos alb.

In apa de fierbere se adauga si zarzavat pentru a desavarsi gustul preparatului.

Ciulamaua se mai prepara si cu carne de pasare (pui, curcan, gaina) si se serveste cu mamaliga.

Ingrediente:

- un kg carne vita sau vitel (fierbe mai repede, e mai frageda),
- un litru apa,
- un morcov,
- o ceapa,
- un patrunjel,
- un lingura de unt,
- o lingura de faina,
- sare.

Mod de preparare:

##STEP##

Se taie carnea in bucatele potrivite. Se pune la fiert cu un litru de apa rece si sare. ##END STEP##

##STEP##

Carnea trebuie sa fie acoperita cu apa. Cand da in clocot, se ia spuma de 2 - 3 ori. ##END STEP##

##STEP##

Se adauga un morcov, o ceapa si o radacina de patrunjel. ##END STEP##

##STEP##

Se lasa sa fiarba incet. Cratita se tine pe trei sferturi acoperita. Separat, intr-o cratita, se prajeste, fara sa se rumeneasca, o lingura de faina cu o lingura buna de unt. ##END STEP##

##STEP##

Se stinge cu zeama in care a fiert carnea. ##END STEP##

##STEP##

Se lasa sa dea cateva clocote. Sosul trebuie sa fie gros ca o smantana si fara nici un cocolos. ##END STEP##

##STEP##

Se toarna sosul peste carne, dupa ce s-a scos zarzavatul, se tine fierbinte pe foc, fara sa fiarba. ##END STEP##

##STEP##

Daca mancarea nu este servita imediat, se tine cratita in apa fierbinte, iar deasupra se pun cateva bucatele de unt proaspat, ca sa nu se formeze pielita. ##END STEP##

##STEP##

Dupa gust, se pot adauga in ciulama si ciuperci taiate si inabusite in unt. ##END STEP##

Ciulamaua este servita cu patrunjel verde, tocat marunt pentru a-i oferi acestui preparat alb mai multa culoare.