Ficatul de vitel este o sursa bogata de fier si proteine.
Acesta poate fi prajit, fript la gratar sau inabusit cu diferite ingrediente. Noi va propunem o reteta gustoasa cu ficat de vitel inabusit.
Ingrediente:
- 750 g ficat,
- 50 g slanina,
- o lingura de unt,
- o lingura de faina,
- un paharel de vin,
- o lingura de bulion (sau 4 rosii),
- 2 cesti zeama de carne,
- sare, piper, foaie de dafin,
- un fir de patrunjel verde,
- un fir de cimbru.
Mod de preparare:
##STEP##
Se curata ficatul de pielita de deasupra. Se impaneaza cu cateva bucatele de slanina.##END STEP##
##STEP##
Se freaca cu putin piper. Se sterge cu o carpa curata uscata, se pune intr-o cratita cu jumatate lingura de unt sa se prajeasca pe ambele parti cateva minute, la foc iute. ##END STEP##
##STEP##
Separat, se rumeneste o lingura de faina cu jumatate lingura de unt, se stinge cu zeama de carne amestecata cu vin, in care se pun o frunza de dafin, un fir de cimbru si unul de patrunjel. ##END STEP##
##STEP##
Se adauga o lingura de bulion sau rosii taiate in doua si fara seminte. ##END STEP##
##STEP##
Dupa ce a fiert totul impreuna se toarna peste ficat si se pune deasupra o foaie de hartie unsa cu unt. Se acopera si se fierbe inabusit la foc mic. ##END STEP##
##STEP##
Sare se pune numai la urma, cand ficatul este gata, deoarece altfel se intareste la foc. ##END STEP##
Mod de servire:
Cand este gata, se asaza ficatul pe farfurie, se taie felii, iar sosul degresat se trece prin sita, se potriveste de sare si se toarna deasupra.