Pentru marinata de porc, de preferat este sa folositi pulpa care trebuie aleasa cu 24 de ore inainte de prepararea efectiva a fripturii.
Ingrediente:
Pentru friptura de porc:
- un kg pulpa de porc,
- o ceasca smantana,
- o lingurita de faina,
- sare.
Pentru marinata:
- ¼ l vin alb,
- ¼ l otet,
- 2 cepe,
- un morcov,
- un patrunjel,
- 3 catei de usturoi,
- o frunaza de dafin,
- frunza de telina,
- 10 boabe de piper,
- sare.
Mod de preparare:
##STEP##
Se alege o bucata de pulpa. Se pun la fiert, pentru marinata, vinul si otetul, ceapa si morcovul taiate felii, usturoiul, un fir de patrunjel, o frunza de dafin, una de telina, sare, cateva boabe de piper.
##STEP##
Se asaza carnea intr-un vas de pamant. Se toarna deasupra marinata si se tine o zi, intorcand carnea de cateva ori pe o parte si pe alta.
##STEP##
Cu 2 ½ ore inainte de masa, se scoate carnea din marinata, se scurge bine si se pune intr-o tava la cuptor fara nimic altceva sa se rumeneasca pe o parte si pe alta.
##STEP##
Dupa o jumatate de ora, se toarna marinata deasupra, cu tot ce se afla in ea si se lasa sa fiarba inabusit inca 1 ½ ore, udand canea din cand in cand cu zeama din tava.
##STEP##
Daca scade prea mult, se mai adauga cate putina apa.
##STEP##
Cand friptura este gata, se scoate si se tine la cald.
##STEP##
Sosul din cratita se scurge de grasime si se lasa sa dea cateva clocote cu 2 linguri de apa si un varf de cutit de piper.
##STEP##
Separat se amesteca o ceasca de smantana cu un varf de lingurita de faina, se adauga sosul trecut prin sita si se lasa sa mai dea un clocot pe masina.
Mod de servire:
Se taie friptura, se asaza pe farfurie, se toarna cateva linguri de sos deasupra, iar restul se serveste in sosiera.