Limba de vita sau de porc fierbe mai repede si de aceea majoritatea gospodinelor o prefera atunci cand prepara in bucatarie o reteta cu limba.
Mai putin consumata la noi este limba umpluta pentru care este nevoie de indemanare si rabdare.
Ingrediente:
- o limba cam de 1 kg,
- 3 litri apa,
- 2 cepe,
- un patrunjel,
- 10 boabe piper, sare,
- o felie de paine,
- un ou,
- o lingurita de verdeata tocata,
- 1 1/2 lingura unt sau untura,
- 1/2 lingura de faina,
- 2 linguri de smantana.
Mod de preparare:
##STEP##
Limba de vita sau porc se curata bine si se tine cel putin o ora in apa rece, inainte de a fi pregatita. ##END STEP##
##STEP##
Se pune la fiert intr-o oala cu apa rece. ##END STEP##
##STEP##
Cand incepe sa dea in clocot, se ia spuma, se adauga zarzavatul, sare, piper, se acopera si se lasa sa fiarba potolit timp de 2.30 ore. ##END STEP##
##STEP##
Se curata de piele si se taie grasimea si carnea dinspre gatlej, astfel incat sa capete o forma. ##END STEP##
##STEP##
Se desface limba in lungime, in doua, cu un cutit, se scoate putina carne dinauntru, se da prin masina impreuna cu grasimea, cu carnea scoasa de la gatlej si cu miezul de la o felie de paine muiat in lapte si bine stors. ##END STEP##
##STEP##
Se adauga un ou, sare, piper si verdeata tocata. ##END STEP##
##STEP##
Se umple limba si se leaga cu ata ca sa nu iasa umplutura. ##END STEP##
##STEP##
Se pune intr-o tava la cuptor, cu o lingura de unt, si se toarna deasupra, din cand in cand, cate putin din zeama in care a fiert limba. ##END STEP##
##STEP##
Se tine astfel sa fiarba inabusit inca o jumatate de ora. Separat se prajeste usor 1/2 lingura faina in tot atata unt. Se stinge cu o ceasca de zeama in care a fiert limba. ##END STEP##
##STEP##
Se amesteca cu smantana cu faina. Se face un sos nu prea gros, care se toarna peste limba. ##END STEP##
##STEP##
Se lasa sa dea impreuna cateva clocote. Inainte de a servi se scot atele. Se taie limba felii si se asaza pe farfurie astfel, incat sa para intreaga. ##END STEP##
Mod de servire:
Se serveste fierbinte.
Deoarece limba de vita sau porc trebuie sa fiarba minim doua ore, atunci cand incerci aceasta reteta este necesar sa iti dedici activitatii culinare cel putin 3 ore din timp.