Pentru aceasta reteta se poate folosi un mixt de carne marca de vita, porc si miel, dupa preferinte.
Ingrediente:- 750 g carne macra,
- o ceapa miilocie,
- o felie de paine,
- un morcov,
- un cartof,
- un ou (sau o ligura de faina),
- sare, piper,
- verdeata tocata,
- 2 Iinguri de pesmet,
- 100 g untura.
Pentru sosul alb:
- o ceasca de smantana,
- o lingurita de faina
- o lingurita marar tocat.
Mod de preparare:
##STEP##
Se da prin masina de tocat carne macra mai grasuta. In cazul cand carnea nu este de loc grasa, se adauga, cand se toaca prin masina, o lingura buna de jumari ramase de la topitul unturii. ##END STEP##
##STEP##
O data cu carnea, se da prin masina si o ceapa tocata, prajita in putina untura, iar la sfirsit miezul de la o felie de paine groasa cat doua degete, inmuiata in apa si stoarsa. ##END STEP##
##STEP##
Este bine ca tocatura sa fie data inca o data prin masina. Pentru ca parjoalele sa fie mai fragede si mai pufoase, se pot adauga un morcov si un cartof, curatiti si dati prin masina odata cu carnea. ##END STEP##
##STEP##
Se adauga un ou care poate fi inlocuit la nevoie cu o lingura de faina, apoi sare, un praf de piper, putin patrunjel sau marar tocat fin. ##END STEP##
##STEP##
Se amesteca cu o lingura de lemn. Se fac in mana mici perisoare rotunde, care se dau in faina si se prajesc in untura. Se asaza intr-o cratita. ##END STEP##
##STEP##
Se toarna deasupra smantana batuta cu o lingura de faina. Se adauga o lingurita de marar tocat fin si se potriveste de sare. ##END STEP##
##STEP##
Pont: Pentru a se face economie de smantana, se face separat un rantas alb dintr-o 1/2 lingura de unt si o lingura de faina. ##END STEP##
##STEP##
Se stinge cu o ceasca de apa (sau de lapte) si se adauga o lingura sau doua de smantana. ##END STEP##
##STEP##
Se pune sare si marar ca mai sus. Se toarna deasupra perisoarelor si se lasa sa fiarba putin la foc mic. ##END STEP##
Atentie! La un foc prea iute, smantana se taie.