Reteta de curcan fript cu rom

La fel ca friptura de gasca, carnea de curcan poate fi unsa cu rom.

Ingrediente:

- un curcan,
- sare,
- o lingura de untura,
- un pic de rom (facultativ).

Mod de preparare:

##STEP##

Se curata curcanul, se spala in mai multe ape. ##END STEP##

##STEP##

Se scurge bine, se sareaza si se lasa astfel sa stea o ora. ##END STEP##

##STEP##

De obicei se taie varful aripilor si picioarele, din care se pregatesc, impreuna cu maruntaiele, piftii sau alta mancare. ##END STEP##

##STEP##

Se asaza intr-o tava potrivita ca marime, cu 2 - 3 linguri de apa si o lingura de untura, se da la cuptor. ##END STEP##

##STEP##

Se unge mereu cu sosul din tava. La inceput se lasa focul mai mic, ca sa se fragezeasca cu incetul, apoi se iuteste focul, iar curcanul se unge cu putin ulei amestecat cu rom, sau numai cu untura - nu insa cu aceea din tava - pentru ca sa se rumeneasca. ##END STEP##

##STEP##

Cu jumatate de ora inainte de a fi gata, nu se mai unge de loc. ##END STEP##

##STEP##

Un curcan potrivit de mare se tine circa doua ore si jumatate la cuptor. ##END STEP##

Mod de servire:

Se asaza frumos pe farfurie, dupa ce s-a estetizat in acelasi mod ca si gasca fripta.

Se scurge grasimea din tava, sosul ramas se lasa sa dea cateva clocote cu o lingura de apa, se strecoara, se serveste in sosiera.

Curcanul fript cu rom este la fel de bun cald, cat si servit rece.