Agrisele sunt niste fructe mici si rosii, uneori si verzi, bogate in saruri minerale care se consuma crude sau in diverse preparate, cum ar fi dulceata de agrise.
Ingrediente:
- un pahar cu varf de agrise alese,
- un kg zahar,
- 3 pahare cu apa,
- zeama de la ½ lamaie,
- vanilie.
Mod de preparare:
##STEP##
Daca agrisele sunt prea paroase, inainte de a se scoate samburii, se pun pe o farfurie mare intinsa, se stropesc cu rom si li se da foc. ##END STEP##
##STEP##
Se spala apoi cu apa rece, se scurg si se scot samburii. ##END STEP##
##STEP##
Se pune la foc zaharul cu trei pahare de apa. ##END STEP##
##STEP##
Se tine tingirea la foc mic, pana se topeste tot zaharul. ##END STEP##
##STEP##
Se impinge apoi pe foc iute si se lasa sa fiarba pana se leaga zaharul, astfel incat, dand drumul la o picatura de sirop intr-o cescuta cu apa foarte rece, picatura sa nu se dizolve imediat, ci sa se intareasca, putand fi luata intre degete. ##END STEP##
##STEP##
Se ia de cateva ori spuma ce se ridica la suprafata. ##END STEP##
##STEP##
Se pun agrisele. Se lasa sa dea un clocot si se ia tingirea cu totul de pe foc, lasand-o la o parte un sfert de ora, ca sa-si lase agrisele toata zeama lor in sirop. ##END STEP##
##STEP##
Se pune din nou tingirea la foc. Se ia spuma cand da in clocot. ##END STEP##
##STEP##
Se adauga zeama de la o lamaie. Se iau de pe foc si se lasa pana a doua zi cand se fierbe dulceata din nou 10 minute. ##END STEP##
Ambalare si depozitare:
Dupa ce se racoreste, se pune in borcane, care se leaga cu hartie pergament si se fierb 15 minute intr-un vas cu apa. Dupa ce se racesc borcanele, se depoziteaza in camara.