Dulceata de cirese albe

O reteta de vara dulce este si dulceata de cirese albe.

Ingrediente:

- o farfurie adanca, plina cu varf, de cirese fara samburi,
- 1 kg zahar,
- vanilie,
- zeama de la 1/2 lamaie.

Mod de preparare:

##STEP##

Se spala, se aleg si se curata ciresele de samburi. Aceasta operatie se face cu un ac de cap neintrebuintat, ceva mai subtire, ale carui capete se infig intr-un dop mic de pluta. ##END STEP##

##STEP##

Se scoate samburele afara cu partea indoita a acului, avand grija sa nu se sfarame fructul. ##END STEP##

##STEP##

Se pun in tingirie un rand de cirese, unul de zahar, tos sau pisat, pana se termina intreaga cantitate ceruta de zahar si de cirese. ##END STEP##

##STEP##

Se pune tingirea pe marginea masinii si se tine la foc mic, sa se topeasca zaharul in zeama lasata de fructe. ##END STEP##

##STEP##

Se misca din timp in timp tingirea, ca sa nu se prinda de fund. ##END STEP##

##STEP##

Se da apoi la foc iute, luand spuma cand se ridica si amestecand din cand in cand usor cu dosul lingurii. ##END STEP##

##STEP##

Cand incepe sa se lege, se da 10 minute la o parte, apoi se adauga o bucata de vanilie si zeama de lamaie. ##END STEP##

##STEP##

Se pune din nou sa fiarba, pana ce zeama este bine legata. ##END STEP##

##STEP##

Se ia de la foc si se rastoarna intai intr-un castron care se acopera cu un servet ud. Se toarna in borcane numai dupa ce s-a racit, altfel boabele se ridica la suprafata si zeama ramane limpede pe fund. ##END STEP##

##STEP##

Aceasta dulceata, ca si cea de visine si de cirese amare, se mai poate face punand fructele sa fiarba in sirop de zahar. In acest scop, se pune la fiert 1 kg de zahar cu trei pahare de apa.

##STEP##

Se tine pe marginea aragazului pana se topeste zaharul incet, se da apoi tingirea la foc iute, tinandu-se pana se leaga bine siropul. ##END STEP##

##STEP##

Se pun fructele si se da tingirea cu totul la o parte circa un sfert de ora, ca sa-si lase fructele toata zeama. ##END STEP##

##STEP##

Se pune din nou pe foc 15 minute. ##END STEP##

Se pune in borcane, care se leaga cu hartie pergament si se fierb 15 minute intr-un vas cu apa.