O reteta atipica de Paste este pasca cu orez care este considerata o alternativa pentru pasca cu branza.
Ingrediente:
- 600 grame faina,
- o ceasca lapte,
- 2 oua intregi,
- 2 galbenusuri,
- 1/2lingurita sare,
- 140 grame unt proaspat,
- 2 linguri zahar,
- 20 grame drojdie,
- vanilie.
Umplutura:
- 4 cesti cu lapte,
- o ceasca orez,
- 4 linguri de zahar,
- 3 oua,
- vanilie sau zahar vanilat,
- 25 grame stafide,
- un praf de sare.
Mod de pregatire:
##STEP##
Se inmoaie drojdia cu putin lapte caldut (nu trebuie sa fie fierbinte deoarece drojdia se opareste si nu mai creste aluatul) si o bucatica de zahar. ##END STEP##
##STEP##
Se oparesc intr-o oala mica 3 - 4 Iinguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecand bine sa nu se faca cocolosi. ##END STEP##
##STEP##
Cand s-a racorit maiaua atat cat sufera degetul introdus in ea, se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine pana se fac basici mari. ##END STEP##
##STEP##
Se presara putina faina, se acopera cu un servet si se pune la un loc cald sa creasca. In acest timp, se freaca galbenusurile, intai cu sare, ca sa se inchida la culoare, apoi cu zaharul pisat sau daca este tos, cernut printr-o sita fina si turnat cate putin peste galbenusuri. ##END STEP##
##STEP##
Se freaca bine pana ce se fac ca o crema spumoasa. Cand plamadeala a crescut destul, se toarna peste restul de faina cernuta intr-o covata si tinuta la cald, se amesteca adaugand galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma. ##END STEP##
##STEP##
Se framanta cel putin o jumatate de ora, aducand aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, putin cate putin, untul topit, cald, iar daca aluatul pare prea tare, se mai adauga putin lapte caldut. ##END STEP##
##STEP##
Se aduna aluatul in covata, se acopera cu o fata de masa, se asaza la cald, departe de usa sau de fereastra si se lasa sa creasca circa doua, trei ore. ##END STEP##
##STEP##
Pentru umplutura se fierbe orezul cu lapte si zahar. Se lasa sa se racoreasca, se pun ouale, un praf de sare, jumatate baton de vanilie si stafide. ##END STEP##
##STEP##
Se intinde o foaie de vreo ½ cm grosime si de marimea tavii in care se coace pasca. ##END STEP##
##STEP##
Se unge tava cu unt si se asaza foaia de aluat. Din alte doua bucati de aluat se fac pe masa de aluat suluri de grosimea creionului, se impletesc si se asaza de jur imprejur, lipite de marinea tavii, apasand capetele, ca sa se uneasca intre ele. ##END STEP##
##STEP##
Se lasa sa creasca. Se toarna umplutura in forma, sa nu treaca insa peste marginile de aluat.##END STEP##
##STEP##
Se unge marginea cu ou si se da la cuptor la foc potrivit. Cand este gata se scoate din forma, dupa ce s-a racit. ##END STEP##
##STEP##
Se intinde o foaie de vreo ½ cm grosime si de marimea tavii In care se coace pasca. ##END STEP##
##STEP##
Se unge tava cu unt si se asaza foaia de aluat. Din alte doua bucati de aluat se fac pe masa de aluat suluri de grosimea creionului, se impletesc si se asaza de jur imprejur, lipite de marinea tavii, apasand capetele, ca sa se uneasca intre ele. ##END STEP##
##STEP##
Se intinde umplutura. Se coace la cuptor la foc potrivit. ##END STEP##