Cum sa faci cozonac cu ciocolata

Cozonacul nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Sarbatoare! Suntem de altfel convinsi ca nu vei neglija acest aspect. Te intrebam, insa: il vei cumpara sau vei avea curajul sa-l prepari in bucataria proprie? Pentru cea de-a doua varianta, avem o reteta aparte, care nu da gres: cozonacul cu ciocolata!

Cozonac cu ciocolata. Ingrediente:

- 300 grame de faina alba;

- 40 grame de zahar;

- un sfert de lingurita de sare;

- 6 grame de drojdie uscata(cam trei sferturi de pliculet);

- un plic de zahar vanilat;

- 2 oua mai mici tinute la temperatura camerei;

- 45 grame de unt topit;

- 60 mililitri de lapte;

- 45 mililitri de apa.

Cozonac cu ciocolata. Ingrediente pentru umplutura:

- 20 grame de faina;

- 20 grame de cacao;

- 50 grame de zahar;

- un albus;

- 80 mililitri de apa;

- 15 grame de ciocolata neagra;

- 10 grame de unt.

Cozonac cu ciocolata. Mod de preparare:

- pregateste umplutura. Amesteca faina, zaharul si cacaoa;

- freaca albusul bine;

- adauga apa (cate putina la inceput);

- pune amestecul la fiert, pana se ingroasa ca o pasta. S eva vedea fundul vasului cand amesteci;

- amesteca des cu telul;

- ia cratita de pe foc si adauga ciocolata rupta bucatele, apoi untul;

- amesteca pana se topesc ciocolata si untul;

- lasa pasta la racit;

- intinde pasta sub forma de dreptunghi intr-o punga mica;

- introdu pasta la frigider;

- prepara aluatul. AMaesteca faina cu zaharul si sarea;

- bate ouale si amesteca-le cu laptele caldut, apa calduta si untul topit.

- pune amestecul de oua in masina de paine;

- presara peste amestecul de oua drojdia uscata si zaharul vanilat;

- deasupra pune amestecul de faina;

- seteaza masina pe programul de framantat si dospit. Poti face aluatul si la mana, daca te pricepi;

- unge o tava de chec (25x 10 cm) cu unt topit si presar-o cu faina;

- muta aluatul dospit pe masa de lucru data cu faina si framanta-l usor;

- intinde apoi o foaie de 20 x 35 cm;

- scoate umplutura din frigider si pune-o in centru;

- ridica marginile mici peste umplutura, apoi marginile mari, astfel incat umplutura sa fie perfect sigilata;

- pisca marginile penntru ca aluatul sa se lipeasca bine;

- intoarce aluatul cu partea impaturita in jos. Intinde o foaie de 15 x 45 cm. Impatureste aluatul in 3 pe lungime;

- intoarce din nou aluatul cu partea impaturita in jos. Intinde inca o foaie de 15 x 35 cm. Impatureste iar in 3 pe lungime. Foaia se va intinde mai greu si in anumite locuri se va vedea umplututra.

- intoarce din nou aluatul cu partea impaturita in jos. Intinde foaie de 15 x 30 cm. Daca umplutura tasneste in cateva locuri, nu iti face griji. E normal;

- taie aluatul in 2 pe mijlocul partii lungi (cea de 30 cm), insa nu chiar pana la capat (lasa 2 cm netaiati);

- rasuceste fiecare bucata obtinuta (ca atunci cand storci un prosop), dupa care impleteste-le;

- muta cozonacul in tava. Lasa la crescut, intr-o punga, la loc caldut, cam trei sferturi de ceas;

- preincalzeste cuptorul la 220 grade Celsius;

- introdu cozonacul in cuptor si scade temeperatura la 180 grade;

- coace cozonacul jumatate de ora sau mai mult. Trebuie sa devina rumen deasupra.

Spor la treaba si pofta buna!

Citeste si: Cum sa faci COZONAC TRANDAFIR cu STAFIDE