Cozonacul nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Sarbatoare! Suntem de altfel convinsi ca nu vei neglija acest aspect. Te intrebam, insa: il vei cumpara sau vei avea curajul sa-l prepari in bucataria proprie? Pentru cea de-a doua varianta, avem o reteta aparte, care nu da gres: cozonacul cu ciocolata!
Cozonac cu ciocolata. Ingrediente:
- 300 grame de faina alba;
- 40 grame de zahar;
- un sfert de lingurita de sare;
- 6 grame de drojdie uscata(cam trei sferturi de pliculet);
- un plic de zahar vanilat;
- 2 oua mai mici tinute la temperatura camerei;
- 45 grame de unt topit;
- 60 mililitri de lapte;
- 45 mililitri de apa.
Cozonac cu ciocolata. Ingrediente pentru umplutura:
- 20 grame de faina;
- 20 grame de cacao;
- 50 grame de zahar;
- un albus;
- 80 mililitri de apa;
- 15 grame de ciocolata neagra;
- 10 grame de unt.
Cozonac cu ciocolata. Mod de preparare:
- pregateste umplutura. Amesteca faina, zaharul si cacaoa;
- freaca albusul bine;
- adauga apa (cate putina la inceput);
- pune amestecul la fiert, pana se ingroasa ca o pasta. S eva vedea fundul vasului cand amesteci;
- amesteca des cu telul;
- ia cratita de pe foc si adauga ciocolata rupta bucatele, apoi untul;
- amesteca pana se topesc ciocolata si untul;
- lasa pasta la racit;
- intinde pasta sub forma de dreptunghi intr-o punga mica;
- introdu pasta la frigider;
- prepara aluatul. AMaesteca faina cu zaharul si sarea;
- bate ouale si amesteca-le cu laptele caldut, apa calduta si untul topit.
- pune amestecul de oua in masina de paine;
- presara peste amestecul de oua drojdia uscata si zaharul vanilat;
- deasupra pune amestecul de faina;
- seteaza masina pe programul de framantat si dospit. Poti face aluatul si la mana, daca te pricepi;
- unge o tava de chec (25x 10 cm) cu unt topit si presar-o cu faina;
- muta aluatul dospit pe masa de lucru data cu faina si framanta-l usor;
- intinde apoi o foaie de 20 x 35 cm;
- scoate umplutura din frigider si pune-o in centru;
- ridica marginile mici peste umplutura, apoi marginile mari, astfel incat umplutura sa fie perfect sigilata;
- pisca marginile penntru ca aluatul sa se lipeasca bine;
- intoarce aluatul cu partea impaturita in jos. Intinde o foaie de 15 x 45 cm. Impatureste aluatul in 3 pe lungime;
- intoarce din nou aluatul cu partea impaturita in jos. Intinde inca o foaie de 15 x 35 cm. Impatureste iar in 3 pe lungime. Foaia se va intinde mai greu si in anumite locuri se va vedea umplututra.
- intoarce din nou aluatul cu partea impaturita in jos. Intinde foaie de 15 x 30 cm. Daca umplutura tasneste in cateva locuri, nu iti face griji. E normal;
- taie aluatul in 2 pe mijlocul partii lungi (cea de 30 cm), insa nu chiar pana la capat (lasa 2 cm netaiati);
- rasuceste fiecare bucata obtinuta (ca atunci cand storci un prosop), dupa care impleteste-le;
- muta cozonacul in tava. Lasa la crescut, intr-o punga, la loc caldut, cam trei sferturi de ceas;
- preincalzeste cuptorul la 220 grade Celsius;
- introdu cozonacul in cuptor si scade temeperatura la 180 grade;
- coace cozonacul jumatate de ora sau mai mult. Trebuie sa devina rumen deasupra.
Spor la treaba si pofta buna!
Citeste si: Cum sa faci COZONAC TRANDAFIR cu STAFIDE