Azi, iti prezentam o reteta mai putin populara, dar care te va cuceri cu siguranta. Ne referim la dulceata de papadie. Da! E vorba de banala papadie careia, de cele mai multe ori, nu ii dai nicio atentie. Aceasta dulceata, care mai e cunoscuta si ca miere de papadie, reprezinta un deliciu, dar si un remediu: trateaza virozele respiratorii si intareste sistemul imunitar!
Dulceata de papadie. Ingrediente pentru 1200 ml:
- 200 flori de papadie;
- 500 mililitri de apa;
- un kilogram de zahar;
- 140 grame de lamaie (o bucata);
- 220 grame de portocala (o bucata).
Dulceata de papadie. Mod de preparare:
- culege florile. Ai grija sa o faci dintr-un loc curat, fara trafic si alte elemente de poluare. Cel mai bine ar fi sa le culegi din propria curte/gradina(daca ai, evident);
- spala florile in multa apa, indepartand orice mizerie( insecte, frunze, crengute)
- pune florile intr-o cratita, fara apa in care le-ai spalat;
- toarna apa peste ele si pune capac cratitei;
- fierbe florile inca 15 minute de la momentul in care au inceput sa dea in clocot(foc mic/mediu) ;
- pune amestecul deoparte peste noapte;
- strecoara amestecul printr-o streecureatoare mica;
- preseaza bine florile, deoarece absolrb mult decoct;
- pune amestecul inapoi in cratita.
- adauga zaharul;
- fierbe dulceata. Nu uita sa amesteci continuu pana cand szaharul se dizolva;
- adauga in dulceaa lamaia si portocala taiate marunt;
- amesteca bine;
- fierbe dulceata minimum 30 minute. Dupa aceasta perioada, ea va iesi mai deschisa la culoare. Pentru o culoare inchisa ca de caramael, lasa dulceata sa fiarba 45 minute.
- toarna dulceata fierbinte in borcane sterilizate. Umple bine borcanele;
- pune capace sterilizate si inchide borcanele ermetic;
- lasa dulceata sa se linisteasca apoi mut-o in zona de depozitare(beci,pivnita, debara etc). Dupa racire, dulceata va semana cu mierea lichida.
Citeste si: Cum sa faci dulceata din flori de liliac