Invartita se poate prepara cu mac, mere, nuca, branza sau dulceata. Reteta nu difera prea mult. Iata cum arata o invartita cu mac, asa cum se facea pe vremea bunicii.
Ingrediente aluat:
- 3 cesti de faina;
- 2 oua, din care unul pentru uns;
- o lingurita de drojdie;
- 2 linguri de unt topit;
- o ceasca de lapte caldut;
- un pahar de zahar;
- 3 linguri de ulei;
- un praf sare.
Ingrediente umplutura:
- 500 gr mac;
- o ceasca de zahar;
- 2 cani de lapte;
- 2 plicuri de zahar vanilat.
Mod de preparare:
- amesteca toate ingredientele pentru aluat si framanta pana obtii o compozitie omogena si elastica.
- lasa la dospit intr-un loc caldut aproximativ 3 ore.
- pregateste umplutura. Macina macul si pune laptele pe foc cu zahar si zahar vanilat.
- cand laptele s-a incalzit, adauga macul macinat si amesteca pana se leaga.
- intinde aluatul intr-o foaie mare dreptunghiulara si unge-o cu umplutura racita.- ruleaza foaia pe lungime, iar la final, adun-o sub forma de melc.
- pune foaia intr-o tava de aragaz (iese mare), tapetata cu hartie de copt si unge-o cu ou batut.
- bag-o la cuptor pentru 15 minute la 220 grade C, apoi 45 de minute la 180 grade C, acoperita cu hartie de copt.
Se serveste rece. Pofta buna!
Se serveste rece.