Cum sa prepari SUTLAC(Sütlaç) - orez cu lapte in varianta turceasca

Sutlac-ul( in turca, Sütlaç) este o budinca de orez facuta pentru prima oara in Imperiul Otoman al secolului al XIII-lea. De atunci si pana in zilele noastre, acest desert  a ocupat si ocupa un loc de cinste in bucataria turceasca.

Ingrediente:

– un litru de lapte;

– 250 grame de zahar;

– 100/125 grame de orez;

– 2/3 linguri amidon;

– un galbenus de ou;

– esenta de vanilie sau de trandafiri;

- coaja de portocale data pe razatoare.

Mod de preparare:

- spala orezul si pune-l la fiert intr-o cratita cu apa.

- lasa orezul sa fiarba pana cand devine moale.

- pune de-o parte o cana de lapte, iar restul amesteca-l cu zahar, esenta de vanilie si coaja de portocala, apoi adauga-l peste orez.

- pune cratita pe foc, la fiert, da focul incet si lasa amestecul sa fiarba inca 10 minute.

- amesteca laptele ramas si amidonul.

- toarna, apoi, acest amestec usor si treptat peste orezul cu lapte si mai lasa sa fiarba cateva minute.

- cand budinca se intareste continua sa amesteci si mai las-o pe foc inca trei minute.

- opreste focul si pune budinca in recipiente mai mici sau intr-o tava.

- amesteca galbenusul cu 2-3 linguri de lapte si pune mixtura in fiecare vas sau in tava cu budinca.

- baga tava sau recipientele mici la cuptor pana cand capata deasupra o crustra maronie.

Daca doresti, poti presara deasupra sutlacului si putina scortisoara. Serveste acfest desert rece.

Pofta buna!