Sutlac-ul( in turca, Sütlaç) este o budinca de orez facuta pentru prima oara in Imperiul Otoman al secolului al XIII-lea. De atunci si pana in zilele noastre, acest desert a ocupat si ocupa un loc de cinste in bucataria turceasca.
Ingrediente:
– un litru de lapte;
– 250 grame de zahar;
– 100/125 grame de orez;
– 2/3 linguri amidon;
– un galbenus de ou;
– esenta de vanilie sau de trandafiri;
- coaja de portocale data pe razatoare.
Mod de preparare:
- spala orezul si pune-l la fiert intr-o cratita cu apa.
- lasa orezul sa fiarba pana cand devine moale.
- pune de-o parte o cana de lapte, iar restul amesteca-l cu zahar, esenta de vanilie si coaja de portocala, apoi adauga-l peste orez.
- pune cratita pe foc, la fiert, da focul incet si lasa amestecul sa fiarba inca 10 minute.
- amesteca laptele ramas si amidonul.
- toarna, apoi, acest amestec usor si treptat peste orezul cu lapte si mai lasa sa fiarba cateva minute.
- cand budinca se intareste continua sa amesteci si mai las-o pe foc inca trei minute.
- opreste focul si pune budinca in recipiente mai mici sau intr-o tava.
- amesteca galbenusul cu 2-3 linguri de lapte si pune mixtura in fiecare vas sau in tava cu budinca.
- baga tava sau recipientele mici la cuptor pana cand capata deasupra o crustra maronie.
Daca doresti, poti presara deasupra sutlacului si putina scortisoara. Serveste acfest desert rece.
Pofta buna!