Vrei o prajitura deosebita de casa, dar nu ai nicio idee? Te ajutam cu o reteta pe tort pe doua blaturi care-l va da pe spate chiar si pe cel mai mofturos membru al familiei/invitat. O reteta pe care, cu siguranta, o vei repeta frecvent!
Tort cu doua blaturi. Ingrediente pentru blatul de cacao:
- 6 oua;
- 110 grame de zahar;
- 100 grame de faina;
- 2 lingurite de praf de copt;
- 2 linguri si jumatate/20 grame de pudra de cacao.
Tort cu doua blaturi. Ingrediente pentru blatul alb:
- 4 oua;
- 75 grame de zahar;
- 90 grame de faina;
- o lingurita de praf de copt.
Tort cu doua blaturi. Ingrediente pentru sirop:
- 200 mililitri de apa;
- 200 mililitri de sirop de capsuni;
Tort cu doua blaturi. Ingrediente pentru glazura:
- 150 grame de ciocolata;
- 100 mililitri de smantana pentru frisca;
Tort cu doua blaturi. Ingrediente pentru crema:
- 400 mililitri de lapte;
- 60 grame de pudra de budinca de vanilie / de amidon de porumb;
- 200 grame de zahar;
- un praf de vanilie macinata/ de extract de vanilie;
- 250 grame de unt.
Tort cu doua blaturi. Mod de preparare:
- prepara crema. Combina praful de budinca de vanilie cu putin lapte intr-un castron;
- toarna laptele ramas intr-o cratita si pune-o pe aragaz;
- adauga praful de vanilie macinata si zaharul;
- amesteca bine cu telul si adu laptele in punctul de fierbere;
- toarna si compozitia de budinca. Amesteca fara oprire cu telul, pana cand crema se va ingrosa;
- toarna crema intr-un castron, acoper-o in contact cu o folie alimentara si las-o la racit;
- prepara aluatul de cacao. Separa albusurile de galbenusuri. Bate albusurile cu zaharul tos, folosind mixerul, pana cand vei obtine niste varfuri moi. Apoi, incorporeaza galbenusurile, unul cate unul.
- da faina, praful de copt si pudra de cacao prin sita intr-un castron;
- amesteca aluatul cu spatula, prin miscari usoare si circulare, pana la omogenizare;
- toarna aluatul in doua tavi tapetate cu hartie de copt si distribuie-l uniform;
- coace blaturile in cuptorul preincalzit pana la 180 grade Celsius, timp de 5 minute;
- scoate blaturile din cuptor si lasa-le la racit;
- pregateste blatul alb. Bate albusurile cu zaharul tos, folosind mixerul, pana cand obtii niste varfuri moi. Incorporeaza apoi galbenusurile, unul cate unul;
- cerne faina si praful de copt in castron. Amesteca aluatul cu spatula, prin miscari usoare si circulare, pana la omogenizare;
- toarna aluatul obtinut intr-o tava tapetata cu hartie de copt (cu dimensiuni identice) si raspandeste-l uniform;
- coace blatul in cuptorul preincalzit pana la 180 grade Celsius, timp de 10 minute;
- scoate blatul din cuptor si lasa-l sa se raceasca complet;
- bate untul la temperatura camerei cu mixerul, pana cand devinecremos. Odata ce crema fiarta s-a racit, adauga cate o lingura in castronul cu unt batut si incorporeaz-o cu mixerul. Compozitia trebuie sa fie densa;
- pregateste siropul. Amesteca apa cu siropul de capsuni intr-un pahar;
- asambleaza tortul. Unge unul dintre blaturile de cacao cu o jumatate din cantitatea de crema. Adauga blatul alb deasupra si hidrateaza-l generos cu siropul de capsuni;
- adauga celalalt blat de cacao deasupra si unge-l cu crema ramasa;
- pregateste glazura. Topeste ciocolata in smantana pentru frisca, punand castronul pe o bain-marie si amestecand cu spatula, pana la omogenizare;
- acopera suprafata blatului superior cu glazura obtinuta;
- baga tortul la frigider, pana cand glazura se solidifica;
- scoate tortul, portioneaza-l si bucura-te de el alaturi de cei dragi!
Spor la treaba si pofta buna!
Citeste si: Cum sa faci tort norvegian