Preparat asemeni unei budinci, orezul cu lapte poate fi asezonat cu fructe proaspete sau din compot.
Ingrediente reteta orez cu lapte:
- 4 cesti lapte,
- o ceasca orez,
- vanilie,
- un praf de sare,
- 3 linguri zahar;
- 3 galbenusuri,
- o lingura de unt.
- fructe crude sau din compot.
Mod de preparare orez cu lapte:
##STEP##
Se alege o ceasca de orez, se spala si se pune la fiert intr-o cratita cu patru cesti de lapte rece, o bucata de unt proaspat, o bucatica de vanilie sau putina vanilina (de preferinta lapte proaspat nefiert). ##END STEP##
##STEP##
Se fierbe incet pe foc mic amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda de fund. ##END STEP##
##STEP##
Cand este aproape fiert, se adauga zaharul si un praf de sare. ##END STEP##
##STEP##
Se fierbe pana ce laptele a scazut cat trebuie si bobul de orez strans intre degete se striveste usor. ##END STEP##
##STEP##
Dupa ce orezul este fiert, se da la o parte si se adauga galbenusurile, amestecand usor sa nu se sfarame orezul. ##END STEP##
##STEP##
Se scoate vanilia. Se unge bine cu unt o forma joasa, cu gaura mare, se asaza cu o lingura orezul si se da 20 minute la cuptor. ##END STEP##
##STEP##
Se lasa apoi cateva minute sa piarda din caldura. ##END STEP##
Se rastoarna pe o farfurie. La mijloc se pune un compot scazut de fructe sau fructe crude, puse intr-un sirop gros de zahar.