Hot Cross Buns sunt chifle dulci si pufoase, cu stafide si mirodenii, decorate cu o cruce din pasta de faina sau glazura. Se fac adesea de Paste in Regatul Unit. Iti prezentam azi o reteta clasica , foarte usor de pus in practica in confortul propriei bucatarii.
Hot Cross Buns. Ingrediente pentru aluat:
- 500 g de faina alba.
- 75 g de zahar.
- un pliculet de drojdie uscata (7 g) sau 25 g drojdie proaspata.
- o lingurita de scortisoara macinata.
- o jumatate de lingurita nucsoara (optional).
- un sfert de lingurita de cuisoare macinate (optional).
- o jumatate de lingurita de sare.
- 250 ml de lapte caldut.
- 50 g de unt topit.
- un ou.
- 100 g de stafide sau coaja confiata de portocala/lamaie.
- coaja rasa de la o portocala (optional).
Hot Cross Buns Ingrediente pentru cruce:
- 50 g de faina.
- 5 linguri de apa (cat sa obtii o pasta groasa).
Hot Cross Buns. Ingredinte pentru glazura:
- 2 linguri de zahar.
- 2 linguri apa fierbinte.
Hot Cross Buns. Mod de preparare:
- prepara aluatul. Amesteca faina cu zaharul, mirodeniile si sarea intr-un castron mare.
- adauga drojdia (daca folosesti drojdie proaspata, dizolv-o in putin lapte).
- toarna laptele caldut, oul batut si untul topit.
- framanta bine pana obtii un aluat elastic (cam 10 minute la mana sau 5 minute cu mixerul).
- incorporeaza stafidele si coaja rasa de portocala.
- pune aluatul intr-un castron uns, acopera cu un prosop si lasa-l sa dospeasca cam o ora si jumatate, pana isi dubleaza volumul.
- formeaza chiflele. Imparte aluatul in 12 bucati relativ egale si formeaza bile.
- pune-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt, cu putin spatiu intre ele.
- acopera chiflele si lasa-le la crescut inca 40-45 minute.
- amesteca faina cu apa pana obtii o pasta.
- pune pasta intr-un pos sau o punga taiata la colt si traseaza cruci pe fiecare chifla.
- preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius (static) sau 160 de grade(ventilatie).
- coace chiflele timp de 20-25 minute sau pana devin aurii.
- imediat dupa ce scoti chiflelel din cuptor, unge-le cu siropul din zahar si apa (incalzit pana se dizolva zaharul).
- lasa chiflele sa se raceasca pe un gratar.
Hot Cross Buns. Sfaturi suplimentare:
- poti adauga in aluat si merisoare uscate, ghimbir confiat sau coaja confiata.
- daca nu vrei crucea din faina, o poti face din glazura de zahar pudra + apa dupa ce s-au racit.
Spor la treaba si pofta buna!
Citeste si: Retete internationale de Paste: Żurek - supa acrisoara de secara cu carnati si ou fiert