Clatitele thailandeze cu banane si ciocolata sau roti, asa cum se numesc in tara de origine, sunt foarte populare in Asia. Le poti prepara, daca doresti, acasa. Trebuie doar sa tii cont de reteta de mai jos. Dureaza destul de mult, in jur de 3 ore, dar merita efortul.
Ingrediente pentru aluat:
- 60 grame de unt;
- 500 grame de faina;
- 250 mililitri de apa;
- un ou mare;
- o lingura de zahar;
- 2 linguri de unt;
- un praf de sare.
Ingrediente pentru umplutura:
- banane feliate;
- ciocolata topita sau crema de ciocolata;;
- lapte condensat;
- zahar.
Mod de preparare:
- amesteca apa cu sarea si zaharul, intr-un castron, pana cand se dizolva total.
- adauga oul si amesteca pana se omogenizeaza;
- imprastie untul in faina cu degetele, separat, pana cand obtii faina cu mici cocoloase;
- combina amestecurile de mai sus si framanta aluatul circa 10 minute;
- daca spre finalul framantarii tot lipicios ti se pare aluatul, mai adauga putina faina;
- aluatul obtinut pune-l deoparte pentru un sfert de ora, dupa care portioneaza-l(10 bucati de 90 grame fiecare, sa zicem). Raporteaza marimea bucatii de aluat la tigaie. Daca tigaia e mare si bucata de aluat va fi pe masura;
- unge cu ulei fiecare bucata de aluat;
- rotunjeste bucatile de aluat pe fiecare parte pana obtii nister bile;
- introdu bilele obtinute in frigider, intr-o tava acoperita cu folie alimentara, pentru 2-3 ore
- acum, intinde fiecare bila de aluat pe un blat, dupa cum urmeaza: aplatizeaza aluatul cu degetele cat de mult poti, apoi ridica de margini si indeparteaza-le putin cate putin, de jur-imprejur,
pana obtii o foaie subtire. Ar fi bine ca foaia sa fie mai mare decat tigaia, deoarece se va strange.
- acum ca ai foile, incinge tigaia, stropind-o cu o jumatate de lingura de ulei;
- prepara clatita in tigaia incinsa pana la rumenire;
- pune pe centrul fiecarei foi feliile de banane si ciocolata topita/crema de ciocolata. Cantitatea o decizi in functie de gust;
- impatureste clatita ca pe un plic, catre centru, suprapunand putin marginile, dupa care intoarce-o pentru o coacere uniforma.
- serveste clatitele thailandeze proaspat pregatite, taiate cubulete mici, presarate cu lapte condensat sau cu sos de ciocolata.