Paște. Cum a ajuns iepurasul un simbol pascal

Asocierea iepurasului cu Paștele are radacini stravechi, care combina traditii pagane si crestine. Iata pe scurt cum s-a ajuns ca acest animal simpatic sa fie un simbol de Paște.

Paște. Cum a ajuns iepurasul un simbol pascal:

1. Simbol al fertilitatii. Iepurii sunt cunoscuti pentru capacitatea lor de a se inmulti rapid, asa ca in multe culturi antice erau considerati simboluri ale fertilitatii si reinnoirii vietii, cele doua concepte care se potrivesc perfect cu primavara si renasterea naturii.

2. Zeitatea Eostre / Ostara. Unii istorici sustin ca iepurele a fost asociat cu zeita anglo-saxona Eostre, zeita a primaverii si a fertilitatii. Legenda spune ca iepurele era animalul ei sacru. De aici vine si numele englezesc al Pastelui: Easter.

3. Traditia germana. In secolul al XVII-lea, in Germania, a aparut legenda Osterhase – un iepure magic care depunea oua colorate pentru copiii cuminti. Imigrantii germani au adus aceasta traditie in America in secolul al XVIII-lea, unde a prins radacini si a evoluat in forma comerciala de azi.

4. Legatura cu ouale de Paște. Desi iepurii nu fac oua, in traditiile populare ouale simbolizeaza viata noua si invierea, iar iepurasul a devenit mesagerul lor magic. Practic, el aduce ouale, le ascunde, le decoreaza. E cumva un fel de Mos Craciun de primavara.

Citeste si: Paște. De unde provine traditia ciocnirii oualor