Cum sa te comporti in societate. Obiceiuri inestetice, dar sanatoase

Cum sa te comporti in societate. Obiceiuri inestetice, dar sanatoase

Un obicei se formeaza in timp. Unele studii arata ca o actiune devine automatism dupa 21-23 zile; altele releva faptul ca s-ar intampla asta dupa mai bine de 2 luni. Oricat ar dura pana la instalare, obiceiul devine greu de stavilit. Asa ajungem, de exemplu, sa ragaim prea zgomotos in public sau sa ne trezim cu degetul in nas printre oameni...

Din punctul de vedere al etichetei, obiceiurile inestetice sunt inadmisibile. Totusi, nu toate aceste apucaturi care pun la indoiala nivelul de educatie sunt nocive pentru organismul propriu. Din contra! Unele sunt chiar sanatoase...

Cum sa te comporti in societate. Obiceiuri inestetice, dar sanatoase:

Flatulenta. Orice parinte isi invata copilul ca nu e frumos sa elimina gaze in public. Asa este. Pe de alta parte, tot din popor vine si epresia nu stric o copaie de mate pentru o basina. Si aceasta zicala vine dintr-un adevar medical. Sa te abtii din a te basi nu e sanatos. Te vei balona si chiar pot aparea dureri stomacale. Asadar, nu te abtine, dar nici nu te basi zgomotos in public. Daca te afli printre oameni, incearca sa te retragi intr-un loc si poti da partul. Trebuie sa mai stii ca orice organism uman elibereaza gaze de aproximativ 14 ori pe zi si de circa 3-5 ori in timpul somnului. In mod natural, tractul digestiv produce dioxid de carbon si metan la aproximativ 6 ore dupa masa, iar organismul incepe sa scape de aceste gaze.

Scuipatul nu ofera un impact vizual prea placut. Din contra. Poate provoca sila. Asa ca incearca sa n-o faci in public. Situatia se schimba daca faci sport(mai ales de performanta)/ efort fizic. In stare de repaos(fara supunerea organismului la activitati fizice intense), respiram natural pe nas, aerul incalzindu-se si umezindu-se, pentru ca organismul sa absoarba mai bine oxigenul. In timpul efortului fizic, in schimb, avem tendinta de a inspira pe gura, fenomen care produce mai multa saliva. Automat, creierul va dicta eliminarea excesului de saliva; de aici si dorinta de a scuipa. Asadar, nu judeca prea mult un fotbalist(alt sportiv) pe care-l vezi la tv scuipand....O face din necesitate.

Spalari mai rare. Oamenii fara deficiente motrice nu se spala din doua mari motive: dintr-o educatie precara sau din cauza depresiei care efectiv le omoara pofta de viata. Totusi, spalarea zilnica a pielii si parului nu e chiar sanatoasa! Din contra! Indeparteaza cateva uleiuri esentiale de pe piele si par. Acestea sunt necesare pentru a mentine zona hidratata. Si nu e de vina doar sapunul/samponul/ gelul, ci si apa fierbinte! Aceasta distruge o multime de bacterii utile pielii. Te sfatuim, asadar, sa sari peste dus o data/de doua ori pe saptamana.

Eructatie(ragait). Un ragait dupa o masa imbelsugata este sanatoasa pentru stomac, care scapa, astfel, de o parte din presiune, prin eliberarea de aer. Abtinerea din ragait si pastrarea gazului in stomac pot provoca o stropire de acid gastric in esofag, care, la randul sau, poate declansa dureri in piept. Pe de alta parte, daca ragai in exces , e cazul sa mergi la medic, deoarece s-ar putea sa suferi de reflux gastroesofagian.

Combinatia deget in nas - acelasi deget in gura(mancatul mucilor). Unele studii au aratat ca acest obicei neplacut ochiului e de bun augur pentru sistemul imunitar. Cum se explica? Mucoasa pe care o consumi contine mucine salivare care pot lupta impotriva bacteriilor cauzatoare de cavitate. Altfel spus cand mananci proprii mucii, determini sistemul imunitar sa actioneze celulele albe impotriva acestui tip de bacterii.

Onicofagie(rosul unghiilor). Un obicei declansat de creier impotriva stresului, dar care nu arata deloc bine si nici nu e sanatos. Nu pentru unghii si dinti! pentru un sistem imunitar puternic e, insa benefic. Cum e posibil? Prin stimularea producerii de limfocite(celule albe) care vor combate bacteriile pe care le inghiti cand rozi unghiile! Mai mult, bacteriile, astfel intampinate, raman inregistrate in banca de memorie si astfel sunt atacate imediat ce isi vor face din nou simtita prezenta.

Guma de mestecat nu are valoarea nutritionala, dar ajuta in plan mental. Mai mjulte studii au arata faptul ca mestecarea gumei poate imbunatati memeoria si echilibra activitatea hormonala(creste nivelul de cortizol).

Urinarea in timpul dusului. Acest obicei este inca prezent in societatea moderna, dar a ramas tabu. In fond, nu pare deloc ptorivit sa vorbesti despre asta nici chiar cu cel mai bun prieten/cea mai buna prietena. Pe langa satisfactia usor devianta oferia de moemnt, exista si o explicatie de natura fizica. Probabil face asta si din nevoia de autoprotectie! Acidul uric si amoniacul din urina pot preveni infectiile fungice ale degetelor de la picioare. Exista si un aspect mai pracitc al situatiei: urinand la dus vei face economie de apa si hartie igienica...

Citeste si: 4 obiceiuri comune pe care ar trebui sa le schimbi

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Obiceiurile sunt parte din viata fiecarui om. Cele comune sunt impartasite de majoritatea dintre noi. Ne vine...
Primul eveniment major din viata unui copilas care a fost botezat este taierea motului pentru baieti, respectiv...
Obiceiurile cotidiene de alimentatie si de ingrijire a corpului sunt parte din viata omului modern. Unele dintre...