O persoana activa parcurge zilnic, in medie, 7500 pasi. Asta inseamna ca, pe parcursul vietii, o persoana ar putea sa faca pe jos inconjurul Pamantului de 5 ori! Pentru a putea parcurge sanatosi aceasta distanta uriasa, e nevoie sa acordam atentia cuvenita picioarelor noastre!
Iata cele mai bune recomadari ale medicilor cu privire la ingrijirea picioarelor:
Foloseste piatra ponce doar pe pielea uscata. Piatra ponce este ideala pentru indepartarea pielii uscate si pentru inmuierea calusurilor. Pentru ca procesul sa fie sigur, tine cont de acesti pasi simpli: 1. inmoaie picioarele si piatra in apa calda pentru 5-10 minute; 2. usuca picioarele; 3. pastreaza piatra ponce in apa; 4. curata pielea uscata cu piatra umeda timp de 2-3 minute; 5. curata bine piatra; 6. hidrateaza pielea cu crema speciala.
Nu te rade pe pielea uscata. Cand te razi pe picioare fara sa folosesti apa sau crema, e foarte posibil sa provoci iritatii ale zonei, fire de par incarnate sau chiar arsuri ale pielii. Mai mult, persoanele cu pori adanci si fire de par groase pot dezvolta picioare de capsuni. Aceasta afectiune inroseste pielea si creeaza mici pete intunecate care seamana cu semintele unei capsuni.
Respecta etapele rasului pe picioare. Nu uita sa speli bine pielea inainte de a te rade. Este singurul mod de a elimina grasimea si celulele moarte ale pielii care pot infunda porii. Asigura-te, de asemenea, ca aplici o crema de ras care are rolul de a lubrifia parul. Apoi, rade-te cu atentie.
Evita pantofii incomozi. Potrivit medicilor, pantofii stramti, in special cei cu partea din fata ingusta, pot provoca deformari ale labelor picioarelor. Pentru a evita acest fenomen neplacut, este indicat sa porti pantofi mai largi si cu talpa plata. Nu uita nici de branturi, mai ales daca ai talpile plate. In acest caz, esti mai predispus/a sa dezvolti probleme.
Corecteaza monturile. Daca ai monturi, ar fi bine sa aplica corectoare ortopedice speciale. Ele vor alinia degetele si vor reduce frecarea.
Ingrijeste pielea genunchilor. Hiperpigmentarea este infofensiva, dar poate afecta estetica. Genunchii cu pielea mai inchisa la culoare reprezinta un fenomen comun. El poate deveni mai putin vizibil, daca folosesti produse pentru peeling cu acizi alfa-hidro. Aceste cosmetice indeparteaza celulele moarte si netezesc pielea. De asemenea, poti folosi produse comune, precum sucul de aloe sau turmerciul, pentru a scadea nivelul de pigmentare.
Foloseste corect epilatorul. Epilatoarele indeparteaza parul cu tot cu radacini. Asta daca sunt folosite in mod corect. Daca folosesti epilatorul in mod eronat, parul va fi doar taiat, nu si smuls! Tine epilatorul in unghi de 90 grade in timpul utilizarii, apasandu-l usor pe piele!
Nu purta haine sintetice dupa epilare. Tesaturile sintetice pot irita pielea deja traumatizata. Asadar, in primele zile dupa epilare, expertii recomanda purtarea bumbacului sau a altor materiale naturale, cum ar fi inul.
Scapa de calusuri si bataturi. Calusurile mari pot crea disconfort. Nu le trata cu creme speciale sau la salon! Mergi la medic. Acesta va trata problema, identificand, in acelasi timp, cauza.
Nu purta sosete din bumbac. Picioarele umane au aproximativ 250 000 glande sudoripare. Astfel, persoanele care transpira mult nu ar trebui sa poarte sosete din bumbac. Acest material absoarbe umezeala si nu o lasa sa se evapore. Daca petreci o zi intreaga purtand sosete din bumbac, picioarele vor emana un miros neplacut. Asta pentru ca intr-un mediu umed, bacteriile se inmultesc rapid. Asadar, ar fi mai bine sa porti sosete care contin poliester.
Citeste si: Cele mai neinspirate sfaturi pentru ingrijirea pielii