Zarzavatul se pastreaza bine pentru iarna in pivnite uscate si aerisite, acolo unde exista conditii in acest sens.
Cum se procedeaza?
##STEP##
Se pregatesc in privnita cateva straturi de nisip. ##END STEP##
##STEP##
Se alege numai zarzavat sanatos. ##END STEP##
##STEP##
La morcov, patrunjel, telina, pastarnac, sfecla, se taie frunzele astfel incat sa ramana numai mijlocul. ##END STEP##
##STEP##
Se asaza fiecare fel separat in straturi de nisip, punand firele drept, unele langa altele in asa fel ca sa iasa afara numai partea dinspre frunze. ##END STEP##
##STEP##
La praz se taie o treime din frunze si o parte din mustatile radacinilor si se asaza drept, de-a lungul zidului din pivnita ingropand partea alba in nisip de un lat de palma. ##END STEP##
##STEP##
Varza, conopida si varza rosie se pastreaza de asemenea cu radacina ingropata in nisip, in pivnita, atat cat a fost si in pamant. ##END STEP##
##STEP##
Cartofii se aleg sanatosi si bine zvantati, se pastreaza intr-o lada acoperita cu un sac, ca sa nu-i atinga lumina. Aceasta dezvolta cu timpul in coaja o substanta toxica. Cartofii se cerceteaza din timp in timp, se arunca cei setricati si se rup mugurii la cei care au inceput sa incolteasca. ##END STEP##
##STEP##
Ceapa si usturoiul se pastreaza mai bine in pod, acoperite cu rogojini ca sa nu degere. ##END STEP##
Legumele astfel pastrate, se adauga la diferite ciorbe, supe si mancaruri in sezonul rece.