Pentru varza acrita in butoi, se foloseste un butoi din stejar care se opareste si se zvanta. Varza se pune la murat la mijlocul toamnei.
Ingrediente:
- mai multe verze indesate si sanatoase, in functie de necesitati
- 500 sare grunjoasa
- boabe de porumb
- 2-3 fire de hrean
- 3 sau 4 gutui
- cateva crengute de marar uscat.
Mod de preparare:
##STEP##
Se alege cantitatea dorita de varza alba. De preferat se pun la butoi verze de marime potrivita sanatoase. ##END STEP##
##STEP##
Se dau la o parte frunzele vestede sau mancate de melci, se cresteaza in forma de cruce in partea cotorului cu ajutorul unui cutit. ##END STEP##
##STEP##
In fiecare scobitura se pune putina sare. ##END STEP##
##STEP##
Se asaza varza randuri in butoi. ##END STEP##
##STEP##
La 100 de verze se adauga 2 pumni de boabe de porumb, 2-3 fire de hrean, cateva gutui sanatoase si crengute de marar. ##END STEP##
##STEP##
Se pregateste o saramura din 500 grame de sare mare de bucatarie la 10 litri de apa. ##END STEP##
##STEP##
Se toarna peste varza saramura si se pune deasupra un teasc facut din scanduri si o piatra mare, bine spalata. ##END STEP##
##STEP##
Dupa 2-3 zile, varza se lasa si se mai completeaza butoiul cu cateva verze pana se umple la loc. ##END STEP##
##STEP##
Dupa 2 zile se pritoceste, care continua pana incepe sa se mureze varza, la fiecare 2-3 zile. ##END STEP##
##STEP##
Se lasa sa curga zeama intr-o oala mare prin canea. Cand aceasta este plina, se toarna zeama peste varza in butoi. Se repeta operatia de cateva ori pana ce toata zeama a fost vanturata. ##END STEP##
##STEP##
Butoiul cu varza se depoziteaza intr-o pivnita uscata, pe 2 butuci pentru ca vasul in care se scoate zeama sa poata incapea usor sub canea (robinet). ##END STEP##
##STEP##
Dupa aproximativ o luna de zile varza este murata. Daca se formeaza cu timpul floare deasupra, aceasta trebuie indepartata, iar teascul bine spalat. ##END STEP##
Respectand pasii de mai sus, varza se va mentine tare garantat.