Varza acra murata in butoi

Pentru varza acrita in butoi, se foloseste un butoi din stejar care se opareste si se zvanta. Varza se pune la murat la mijlocul toamnei.

Ingrediente:

- mai multe verze indesate si sanatoase, in functie de necesitati

- 500 sare grunjoasa

- boabe de porumb

- 2-3 fire de hrean

- 3 sau 4 gutui

- cateva crengute de marar uscat.

Mod de preparare:

##STEP##

Se alege cantitatea dorita de varza alba. De preferat se pun la butoi verze de marime potrivita sanatoase. ##END STEP##

##STEP##

Se dau la o parte frunzele vestede sau mancate de melci, se cresteaza in forma de cruce in partea cotorului cu ajutorul unui cutit. ##END STEP##

##STEP##

In fiecare scobitura se pune putina sare. ##END STEP##

##STEP##

Se asaza varza randuri in butoi. ##END STEP##

##STEP##

La 100 de verze se adauga 2 pumni de boabe de porumb, 2-3 fire de hrean, cateva gutui sanatoase si crengute de marar. ##END STEP##

##STEP##

Se pregateste o saramura din 500 grame de sare mare de bucatarie la 10 litri de apa. ##END STEP##

##STEP##

Se toarna peste varza saramura si se pune deasupra un teasc facut din scanduri si o piatra mare, bine spalata. ##END STEP##

##STEP##

Dupa 2-3 zile, varza se lasa si se mai completeaza butoiul cu cateva verze pana se umple la loc. ##END STEP##

##STEP##

Dupa 2 zile se pritoceste, care continua pana incepe sa se mureze varza, la fiecare 2-3 zile. ##END STEP##

##STEP##

Se lasa sa curga zeama intr-o oala mare prin canea. Cand aceasta este plina, se toarna zeama peste varza in butoi. Se repeta operatia de cateva ori pana ce toata zeama a fost vanturata. ##END STEP##

##STEP##

Butoiul cu varza se depoziteaza intr-o pivnita uscata, pe 2 butuci pentru ca vasul in care se scoate zeama sa poata incapea usor sub canea (robinet). ##END STEP##

##STEP##

Dupa aproximativ o luna de zile varza este murata. Daca se formeaza cu timpul floare deasupra, aceasta trebuie indepartata, iar teascul bine spalat. ##END STEP##

Respectand pasii de mai sus, varza se va mentine tare garantat.