Varza este o leguma preparata in zeci de retete peste tot in Romania si nu numai. Una dintre intrebuintarile sale? In conserve! Pentru astazi, ti-am pregatit o reteta speciala: rulouri de varza! Excelente pe tot parcursul iernii!
Rulouri de varza. Ingrediente:
- o varza alba;
- un morcov;
- o ceapa;
- un ardei gras;
- ardei iute, dupa gust;
- o legatura de patrunjel proaspat;
- 5 catei de usturoi;
- o lingurita de condimente pentru legumele preparate in stil asiatic;
- o foaie de dafin la fiecare borcan de 500-700 mililitri;
- 5 boabe de piper negru la fiecare borcan de 500-700 mililitri.
Rulouri de varza. Ingrediente pentru marinada:
- un litru de apa;
- o lingura si jumatate de sare neiodata;
- 5 linguri de zahar;
- 100 mililitri de otet 9%;
- 60 mililitri de ulei de floarea-soarelui.
Rulouri de varza. Mod de preparare:
- scapa de frunzele superficiale de pe capatana de varza;
- fa 4-5 sectiuni adanci in jurul cotorului, fara sa il indepartezi;
- pune varza intr-o punga de plastic si bag-o in cuptorul cu microunde. Incalzeste-o pentru circa 13 minute la putere maxima;
- separa frunzele de varza cat sunt inca fierbinti;
- lasa frunzele sa se raceasca;
- indoaie fiecare frunza in jumatate (in directie transversala) si tai-o in jumatate (in directie longitudinala), realizand cate o sectiune pe fiecare parte a nervurii. Astfel o vei inlatura.
- taie ceapa in semiluni subtiri, ardeiul gras, in fasii lungi si subtiri, iar ardeiul iute, in rondele subtiri.
- da morcovul pe razatoarea care scoate fasii lungi si subtiri.
- pune ceapa, morcovul si ardeii intr-un bol.
- adauga condimentele pentru legumele preparate in stil asiatic si usturoiul trecut prin presa de usturoi.
- amesteca bine compozitia rezultata. Doar astfel legumele se vor inmuia, eliberand mai mult suc.
- pune o lingurita cu varf de compozitie de legume in apropiere de una dintre marginile scurte ale fiecarei jumatati de frunza de varza. Apoi indoaie-i marginile lungi spre interior si ruleaz-o sub forma de rulou compact, incepand de la marginea langa care se afla umplutura.
- pune boabele de piper negru si foile de dafin in borcanele sterilizate.
- aseaza rulourile in borcanele, alternand fiecare strat cu cate un fir de patrunjel proaspat.
- prepara marinada. Toarna apa intr-o cratita. Adauga sarea neiodata, zaharul si uleiul. Amesteca. Fierbe amesctecul 4 minute, din momentul in care a dat in clocot.
- adauga otetul si amesteca.
- mai lasa marinada sa dea in clocot inca un minut.
- toarna marinada fierbinte in borcane, peste rulouri.
- pune capace sterilizate borcanelor si transfera-le intr-o cratita inalta, pe fundul caruia vei pune inainte o carpa.
- toarna apa calda in respectiva cratita, pana cand acoperi trei sferturi din inaltimea borcanelor.
- sterilizeaza conservele pentru 25 minute la foc mic, de la momentul clocotirii apei.
- scoate borcanele si inchide-le ermetic;
- intoarce borcanele cu capacele in jos si pune peste ele o patura. Lasa-le asa pana cand se racesc;
- transfera conservele la beci, pivnita sau debara.
Spor la treaba si pofta buna!
Citeste si: Cum sa pui VARZA la MURAT