Zbarciogii sunt un soi de ciuperci care pot fi umpluti cu carne si alte ingrediente.
Iata o reteta gustoasa de zbarciogi umpluti.
Ingrediente:
- un kg zbarciogi,
- 400 g carne de miel sau de vitel,
- o felie de paine,
- o ceapa mica,
- un ou,
- sare, piper,
- 3 linguri de unt,
- ½ lingurita de faina,
- o ceasca zeama de carne sau apa,
- 3 linguri de smantana.
Mod de preparare:
##STEP##
Se alege si se spala 1 kg de zbarciogi proaspeti. ##END STEP##
##STEP##
Se pun cei mari, frumosi la o parte pentru umplut, iar cei marunti impreuna cu cozile se toaca si vor servi la prgatirea sosului. ##END STEP##
##STEP##
Se face o tocatura din carne de vitel sau de miel data prin masina, cu o bucata de miez de paine inmuiat in lapte si stors, o ceapa prajita, sare, piper, un ou. ##END STEP##
##STEP##
Se umplu zbarciogii, iar din tocatura ramasa se fac perisoare, se dau prin faina si se prajesc in unt, ca si zbarciogii umpluti. ##END STEP##
##STEP##
Zbarciogii tocati se inabusa in unt. ##END STEP##
##STEP##
Se adauga putina faina si o ceasca de apa, se toarna apoi sosul in cratita cu zbarciogi si se lasa sa fiarba inabusit. ##END STEP##
##STEP##
Cand sunt aproape gata se pun perioarele si se adauga smantana. Se servesc indata ce s-a infierbantat sosul. ##END STEP##
Varianta: Mancarea se poate face si cu zbarciogi uscati. Acestia se inmoaie in apa rece timp de 10-12 ore si se procedeaza in continuare exact ca la mancarea obtinuta din zbarciogi proaspeti.