Daca sarmalele cu carne sunt pe masa traditionala a oricarui roman de Craciun, sarmalele cu orez sunt mult mai usor de digerat.
Ingrediente:
- o varza mare,
- 2 cepe,
- o ceasca orez,
- sare, piper,
- o lingurita de verdeata tocata marunt,
- o lingurita de boia,
- bulion,
- 3 linguri de ulei.
Mod de preparare:
##STEP##
Sarmalele cu orez se pot face din varza acra sau din varza dulce. ##END STEP##
##STEP##
Varza acra se spala cu apa rece, iar varza dulce se opareste cu bors. ##END STEP##
##STEP##
Se rumeneste in ulei ceapa taiata marunt. Cand a inceput sa se ingalbeneasca, se adauga orezul ales si spalat. ##END STEP##
##STEP##
Se stinge cu o ceasca de apa. Se pune sare, piper, verdeata tocata si, dupa gust si posibilitate, o mana de stafide fara samburi, alese si spalate. ##END STEP##
##STEP##
Intre timp se pregateste varza, se fac sarmale si se asaza in cratita, dupa ce pe fundul acesteia s-a pus un rand de varza taiata marunt. ##END STEP##
##STEP##
Deasupra se mai pune un rand de varza. Se toarna apa la cele facute cu varza acra si bors la cele cu varza dulce. ##END STEP##
##STEP##
Se pune putin bulion sau boia si doua linguri de ulei. Se dau la cuptor sa fiarba inabusit o ora. ##END STEP##
##STEP##
Cand orezul este fiert, se dau la o parte. ##END STEP##
Mod de servire:
Sarmalelele cu orez se servesc reci.