Sortis 20 mg

Citeste prospectul medicamentului Sortis 20 mg si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza.

Indicatii: Adjuvant al dietei pentru scaderea valorilor crescute ale colesterolului total, LDL-colesterolului, apolipoproteinei B si trigliceridelor la pacientii cu hipercolesterolemie primara, inclusiv familiala, sau hiperlipidemie mixta atunci cand dieta si alte masuri nemedicamentoase nu au efect satisfacator.

Doze si mod de administrare

Comprimate filmate continand 10, 20, 40 si 80mg atorvastatin-calciu.

Excipienti

Carbonat de calciu, celuloza microcristalina, lactoza monohidrat, croscarmeloza sodica, polisorbat 80, hidroxipropilceluloza, stearat de magneziu, Opadry White YS-1-7040, simeticona emulsie, ceara Candelilla.

Doza initiala cea mai frecventa este de 10mg atorvastatin, o data pe zi, indiferent de ora si de mese. Dozajul se individualizeaza functie de valorile initiale ale LDL-colesterolului, obiectivul terapiei si de raspunsul terapeutic al pacientului. Titrarea dozelor se face la 4 saptamani sau mai mult.

Doza maxima este de 80mg o data pe zi. In studiul REVERSAL, efectul hipolipemiant intens al atorvastatinei 80 mg asupra aterosclerozei coronariene a fost evaluat prin ultrasonografie intravasculara (USIV), in cursul angiografiei, la pacienti suferind de coronaropatie si s-a observat lipsa progresiei aterosclerozei la pacientii tratati cu atorvastatin 80 mg.

Contraindicatii

Hipersensibilitate, afectiune hepatica activa, cresteri inexplicabile si persistente ale transaminazelor serice de peste 3 ori fata de valoarea normala, miopatie, sarcina, alaptare, femeie la varsta fertila care nu utilizeaza metode de contraceptie adecvate.

Atentionari si precautii

Valori crescute ale transaminazelor si CPK, consum crescut de alcool. Experienta limitata la copii si tineri sub 18 ani.

Interactiuni

Cu inhibitori de citocrom P450 3A4 (ciclosporina, eritromicina, claritromicina, azoli, inclusiv itraconazol), digoxin, contraceptive orale, warfarina.

Reactii adverse

Sortis este in general bine tolerat. Cele mai frecvente reactii adverse sunt: constipatie, meteorism, dispepsie, dureri abdominale, cefalee, greata, mialgii, astenie, diaree si insomnie. Cresterea transaminazelor serice si a CPK.

Supradozaj

Se recomanda tratament simptomatic si de sustinere.

Producator

Pfizer