Calcanul este un peste cu forma plata care traieste inclusiv in Marea Neagra.
Carnea de calcan este alba, cu un gust apropiat de cel al nucilor, dupa unii consumatori. Calcanul este foarte gustos, fie ca il preparati sub forma de rasol, prajit, la cuptor sau cu sos de vin.
Cea mai simpla reteta este calcanul fiert si servit cu cartofi si unt.
Ingrediente:
- 1,500 kg calcan,
- 2 l apa,
- sare,
- 6 cartofi mijlocii,
- 50 g unt proaspat.
Mod de preparare:
##STEP##
Calcanul se spala bine in apa rece si i se indeparteaza coada si inotatoarele de jur imprejur cu o foarfeca mare. ##END STEP##
##STEP##
Se face o taietura in lung pe partea unde pielea este neagra, aproape de sira spinarii, astfel incat la fiert pestele sa fie patruns la fel de caldura. ##END STEP##
##STEP##
Se asaza pestele in vasul special de fiert peste cu partea alba in sus, cu apa rece si putina sare. ##END STEP##
##STEP##
Se pune la foc mare pana incepe sa fiarba. Se lasa la fiert in clocote mici. ##END STEP##
##STEP##
Pentru a testa daca este fiert, pestele se testeaza cu o scobitoare. ##END STEP##
##STEP##
Cand lemnul intra usor in partea cea mai groasa, pestele este fiert. ##END STEP##
Mod de servire:
Pestele fiert se scurge de apa, se scoate pe o farfurie lunga si se curata de piele. Se serveste cu cartofi fierti si cu unt.
Pont: De la calcan se consuma si ficatul care este gustos fiert sau prajit, ca si pestele.