Crapul este unul dintre cei mai apreciati pesti de apa dulce.
Faptul ca nu are oase, iar carnea lui gustoasa este plina de substante nutritive (vitamina B12, seleniu, proteine si fosfor) ii determina pe amatorii de peste sa prepare crapul in cele mai felurite moduri.
De la ciorba de crap, pana la plachie si rasol, crapul este gatit de majoritatea gospodinelor.
Cum recunosti pestele proaspat?
Testul prospetimii este simplu. Daca apasati crapul sau oricare alt peste cu degetul, iar acesta nu revine la forma initiala in cateva secunde este un prim semn ca pestele nu este proaspat. De asemenea, un peste proaspat trebuie sa aiba ochii limpezi si nu infundati, branhiile rosii si carnea tare.
Cum se prepara rasolul de crap?
Ingrediente:
- un crap de aproximativ 1,5 kg
- ceapa
- zarzavat de supa
- 1 paharel de otet
- 2 litri apa
- 1 frunza de dafin
- sare
- 5 boabe piper.
Mod de preparare:
##STEP##
Se curata pestele de solzi si se scoate cu grija osul amar de la cap, care amareste pestele la fiert. Se curata inauntru si se spala. ##END STEP##
##STEP##
In vasul special de fiert pestele, se fierb un morcov taiat felii, o ceapa, o radacina subtire de patrunjel, cateva felii de cartofi, o frunza de dafin, sare si cateva boabe de piper. ##END STEP##
##STEP##
Inainte de a pune pestele la fiert, se opareste cu 4-5 linguri de otet, ca sa pastreze culoarea albastruie a pielitei. Acest otet se poate adauga apoi la fiert. ##END STEP##
##STEP##
Dupa ce a fiert zarzavatul, se trage cratita la o parte, se asaza pestele pe gratarul vasului si se lasa in apa. ##END STEP##
##STEP##
Cand pestele este fiert, se scoate cu atentie din apa ca sa nu se rupa, pe o farfurie lunga, cat sa incapa intreg si se garniseste imprejur cu zarzavatul fiert si cu frunze verzi de patrunjel sau cu felii de lamaie. ##END STEP##
##STEP##
Se serveste cu maioneza. Se poate servi si cald cu unt. ##END STEP##
Ponturi pentru o reteta perfecta de crap rasol
- Pestele capata un gust deosebit daca se adauga la fiert otet sau vin alb.
- In momentul cand se pune pestele la fiert, apa nu trebuie sa mai fiarba, deoarece daca pestele este cuprins brusc de o caldura prea mare, pielea se strange si carnea se desface.
- Numai atunci cand exista o indoiala asupra prospetimei pestelui, acesta se pune la fiert direct in apa clocotita.
- Timpul cat se tine pestele la fiert depinde de marimea lui.
- Se cunoaste daca este gata atunci cand, tragand de o aripioara, se desprinde usor.
Atentie: Crapul contine mult colesterol, de aceea nu este recomandat pentru persoanele care au colesterolul marit.