Stiuca rasol

Rasolul de stiuca se prepara similar cu salaul rasol.

Pentru aceasta reteta de peste fiert si asezonat cu zarzavaturi de supa si condimente aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

- O stiuca cam de 1,5 kg,

- ceapa,

- zarzavat de supa,

- 1 paharel de otet,

- 2 l apa,

- 1 frunza de dafin,

- sare,

- 5 boabe piper.

Mod de preparare:

##STEP##

Se curata pestele de solzi si se scoate cu grija osul amar de la cap, care amareste pestele la fiert. ##END STEP##

##STEP##

Se curata inauntru si se spala. In vasul special de fiert pestele, se fierb un morcov taiat felii, o ceapa, o radacina subtire de patrunjel, cateva felii de cartofi, o frunza de dafin, sare si cateva boabe de piper. ##END STEP##

##STEP##

Pestele capata un gust deosebit daca se adauga la fiert otet sau vin alb. ##END STEP##

##STEP##

Inainte de a pune pestele la fiert, se opareste cu 4 - 5 linguri de otet, ca sa pastreze culoarea albastruie a pielitei. ##END STEP##

##STEP##

Acest otet se poate adauga apoi la fiert. Dupa ce a fiert zarzavatul, se trage cratita la o parte, se asaza pestele pe gratarul vasului si se lasa in apa. ##END STEP##

##STEP##

In momentul cand se pune pestele la fiert, apa nu trebuie sa mai fiarba, deoarece daca pestele este cuprins  brusc de o caldura prea mare, pielea se strange si carnea se desface. ##END STEP##

##STEP##

Numai atunci cand exista o indoiala asupra  prospetimei pestelui, acesta se pune la fiert direct in apa clocotita. ##END STEP##

##STEP##

Timpul cat se tine pestele la fiert depinde de marimea lui. ##END STEP##

##STEP##

Se cunoaste daca este gata atunci cand, tragand de o aripioara, se desprinde usor. ##END STEP##

##STEP##

Se scoate apoi cu gratarul, se asaza pe un platou ca sa nu se sfarame si se garniseste cu zarzavatul fiert, patrunjel verde si lamaie. ##END STEP##

Mod de servire

Pestele rasol se poate servi cald sau rece, dupa preferinte cu garnitura de cartofi natur si sos de unt.