Rasolul de stiuca se prepara similar cu salaul rasol.
Pentru aceasta reteta de peste fiert si asezonat cu zarzavaturi de supa si condimente aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
- O stiuca cam de 1,5 kg,
- ceapa,
- zarzavat de supa,
- 1 paharel de otet,
- 2 l apa,
- 1 frunza de dafin,
- sare,
- 5 boabe piper.
Mod de preparare:
##STEP##
Se curata pestele de solzi si se scoate cu grija osul amar de la cap, care amareste pestele la fiert. ##END STEP##
##STEP##
Se curata inauntru si se spala. In vasul special de fiert pestele, se fierb un morcov taiat felii, o ceapa, o radacina subtire de patrunjel, cateva felii de cartofi, o frunza de dafin, sare si cateva boabe de piper. ##END STEP##
##STEP##
Pestele capata un gust deosebit daca se adauga la fiert otet sau vin alb. ##END STEP##
##STEP##
Inainte de a pune pestele la fiert, se opareste cu 4 - 5 linguri de otet, ca sa pastreze culoarea albastruie a pielitei. ##END STEP##
##STEP##
Acest otet se poate adauga apoi la fiert. Dupa ce a fiert zarzavatul, se trage cratita la o parte, se asaza pestele pe gratarul vasului si se lasa in apa. ##END STEP##
##STEP##
In momentul cand se pune pestele la fiert, apa nu trebuie sa mai fiarba, deoarece daca pestele este cuprins brusc de o caldura prea mare, pielea se strange si carnea se desface. ##END STEP##
##STEP##
Numai atunci cand exista o indoiala asupra prospetimei pestelui, acesta se pune la fiert direct in apa clocotita. ##END STEP##
##STEP##
Timpul cat se tine pestele la fiert depinde de marimea lui. ##END STEP##
##STEP##
Se cunoaste daca este gata atunci cand, tragand de o aripioara, se desprinde usor. ##END STEP##
##STEP##
Se scoate apoi cu gratarul, se asaza pe un platou ca sa nu se sfarame si se garniseste cu zarzavatul fiert, patrunjel verde si lamaie. ##END STEP##
Mod de servire
Pestele rasol se poate servi cald sau rece, dupa preferinte cu garnitura de cartofi natur si sos de unt.