Pentru amatorii de preparate culinare dulci, dar si de peste, stiuca umpluta si indulcita cu zahar nu poate lipsi cu ocazia unei mese speciale.
Aceasta reteta are un gust deosebit, mai ales ca se asezoneaza tot cu legume dulci, care ii intregesc aroma.
Ingrediente:
- 1 stiuca de 1 kg,
- 2 linguri de zahar,
- 1 albus,
- o cescuta de ulei,
- sare.
Pentru sos:
- 2 cepe,
- 2 linguri de ulei,
- cateva foi de patrunjel,
- 2 linguri de zahar,
- sare, piper,
- 4 cartofi.
Mod de preparare:
##STEP##
Se curata stiuca. Se face o taietura in jurul capului si se trage pielea, care trebuie curatata de carne; de asemenea se curata si carnea de pe oase. ##END STEP##
##STEP##
Se trece carnea de cateva ori prin masina. ##END STEP##
##STEP##
Se adauga, cate putin, cam un pahar cu apa, in care s-au dizolvat 2 linguri de zahar si se amesteca adaugand putin cate putin o cescuta de ulei si un albus batut spuma. ##END STEP##
##STEP##
Se pune sare. Se freaca totul bine pana cand compozitia devine alba. ##END STEP##
##STEP##
Intre timp se taie cepele si se prajesc usor in uleiul incins, in cratita in care se fierbe pestele. Ceapa nu tebuie sa fie rumena ci numai ingalbenita. Se toarna apa indeajuns si se adauga sare, piper, patrunjel verde tocat si zahar. ##END STEP##
##STEP##
Pielita curatata se umple cu compozitia de peste si se asaza cu atentie in apa care intre timp a inceput sa fiarba. Se pune si capul la fiert, iar cand pestele este aproape gata, se adauga cartofii taiati felii. ##END STEP##
##STEP##
Se asaza pestele pe farfurie, imprejur se pun feliile de cartofi si deasupra se toarna putin din zeama strecurata in care a fiert pestele. ##END STEP##
Mod de servire:
Pe un platou se aseaza stiuca taiata felii si se adauga capul si coada, reconstituind forma pestelui. Se toarna deasupra zeama strecurata si se adauga garnitura de cartofi cu cateva felii de morcov (optional).
La acest preparat puteti servi un vin alb demidulce.