Cum sa afumi pestele. Asta e cea mai tare reteta

Pestele afumat e o delicatesa pe care, cu siguranta, orice roman a incercat-o, chiar daca nu reprezinta un produs chiar ieftin. Daca esti innebunit dupa acest preparat si nu mai vrei sa dai atatia bani pe el, ai o solutie la indemana: prepara-l la tine acasa.

Cum sa afumi pestele? Simplu. Aceasta reteta dobrogeana nu da gres niciodata:

Ai nevoie de:

- peste de orice dimensiune(orice doresti - somn, scrumbie, crap, macrou etc);

- apa;

- sare fina si grunjoasa;

- prosoape de hartie;

- dafin;

- cimbru;

- rozmarin.

Ce trebuie sa faci:

- eviscereaza pestele si arunca-i capul(sau curata-i urechile si lasa-l intreg);

- spala bine pestele in interior si indeparteaza pielita care se afla in interiorul burtii. In cazul in care pestele este mare, fa-l file sau taie-l bucati;

- pune pestele in apa rece( niciodata calda, deoarece pestele se va inmuia)cu putina sare fina si lasa-l asa cam jumatate de ora;

- schimba apa de 3-4 ori, pana cand aceasta ramane limpede;

- scoate pestele si sterge-l cu prosoape de hartie;

- presara sare grunjoasa, neiodata peste peste si baga-l la frigider pentru 24 ore;

- scoate pestele, spala-l cu apa rece si leaga-l cu sfoara;

- lasa pestele la aer o zi, pentru a se zvanta;

- afuma pestele, ori la rece(o saptamana), ori la cald(6-7 ore), ori combinat;

- pentru ca gustul sa fie desavarsit, fa jar din lemn de prun, iar in interiroul jarului arunca foi de dafin, cimbru si rozmarin.

Spor la treaba si pofta buna!